Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva dedică un eveniment cultural special celei de-a 70-a aniversări a scriitorului Dumitru HURUBĂ. Evenimentul va avea loc în ziua de 24 octombrie 2014, ora 1700, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle dʼOr. Manifestarea se va desfășura sub genericul „Dumitru Hurubă – fascinația prozei”, cu acest prilej Biblioteca Județeană dăruindu-i o amplă biobibliografie.
Prozator, publicist, om de cultură, Dumitru Hurubă s-a născut la 26 octombrie 1944, în satul Călnaci, com. Subcetate, jud. Harghita. A urmat şcoala primară în comuna natală, apoi liceul la Topliţa, jud. Harghita (1963). Din 1976, s-a stabilit la Deva. Pasionat de scris, de literatură, își face debutul ca scriitor în 1967, cu poezie, în ziarul „Steaua Roşie” din Târgu-Mureş. Debutul în presa literară s-a produs în anul 1977, în prestigioasa revistă „Vatra” din Târgu-Mureş, unde a publicat proză scurtă.
Talentul literar îi va fi recunoscut și recompensat cu Premiul I pe ţară la Festivalul Naţional „Cântarea României”, la secţiunea proză scurtă (1984). A urmat Premiul revistei „Ateneu” din Bacău, pentru proză, în cadrul Zilelor „Liviu Rebreanu”, de la Bistriţa, preşedintele juriului fiind prozatorul Mihai Sin. Debutul editorial, în volumul Debut ’86, apărut la Editura Cartea Românească, a avut loc în 1986. Obține locul I la Concursul de creaţie literară satirico-umoristică „Mărul de aur” de la Bistriţa, din 1988, preşedintele juriului fiind Valentin Silvestru. Stabilit la Deva, a avut o intensă activitate literară, fiind o prezență cunoscută și apreciată în coloanele presei hunedorene. După 1990, a fondat la Deva și a fost redactor-şef al revistei „Opinii culturale” (1994). În anul următor, a primit premiul pentru cea mai bună carte de umor a anului, pentru volumul de proză scurtă satirico-umoristică „Rezervaţia de zăpăciţi”, la Festivalul de umor „Ion Cănăvoiu” de la Târgu-Jiu, preşedintele juriului fiind actorul Radu Beligan.
Dintre diplomele și distincțiile primite ca recunoaștere a meritelor sale literare amintim: Diplomă de excelenţă acordată de Consiliul Judeţean Hunedoara, 2004; Locul I la Festivalul Internaţional de Satiră şi Umor „Mărul de aur”, Bistriţa, 2009, ediţia a XXV-a, pentru volumul O antologie de umor românesc; Diploma şi Premiul Ludica majorem pentru O antologie a umorului românesc, în cadrul Festivalului Naţional de Umor „Liviu Oros”, Ediţia a IX-a, Deva, 2009; Premiul de excelenţă al revistei „Discobolul”, acordat de Consiliul Judeţean Alba, 2009; Premiul pentru proză pentru romanul Cobaii, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara şi Consiliul Judeţean Alba, 2010; Premiul de excelenţă acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara şi Consiliul Judeţean Alba, 2011; Premiul pentru dramaturgie acordat de Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumul de teatru Al II-lea Adam, 2011; Premiul pentru opera omnia, pentru întreaga activitate literară, acordat de Uniunea Scriitorilor, Filiala Alba-Hunedoara. A ținut vreme de câțiva ani o savuroasă cronică TV în paginile revistei „România literară”.
Este autorul a peste 30 de volume de proză, a scris zeci de studii şi articole, cronici literare şi recenzii publicate în periodice din ţară şi judeţ, fiind unul dintre cei mai importanți scriitori din județul Hunedoara.
A colaborat la cele mai importante reviste literare din țară: „România literară”, „Vatra”, „Al cincilea anotimp”, „Luceafărul”, „Orient latin” (Timişoara), „Transilvania”, „Ateneu” (Bacău), „Tribuna”, „Orizont”, „Moftul român”, „Urzica”, „Şopârla” (Bucureşti), „Râsu’lumii” (Deva), „Ritmuri hunedorene”, „Opinii culturale”, „Provincia”, „Vitraliu hunedorean”, „Comerţul hunedorean”, „Drumul socialismului”, „Cuvântul liber”, „Oglinda”, „Redeşteptarea” (Lugoj), „Mesagerul transilvan” (Cluj-Napoca).