AcasăSTIRICARAS-SEVERINDublă lansare de carte și recital de pian la Reșița

Dublă lansare de carte și recital de pian la Reșița

Astăzi, începând cu ora 18:00, librăria Semn de Carte din Reșița va găzdui, în prezența autorilor,  o dublă lansare de carte: VIOREL MARINEASA- Înainte și după (războiul rece) și DANIEL VIGHI- Istoria din cutia de pantofi, două volume-mărturii, povestiri și tablete dintr-un Banat multietnic și, mai ales, multicultural. 

marineasaVIOREL MARINEASA- eseist, publicist, editor și “prozator de clasă, construiește prin textele sale, piesă cu piesă, un mozaic al bănățenismului ca provincialism multicultural… un soi de Comedie umană regională… Îl interesează pe autor mai ales raporturile dintre microexisțentele individuale și macromecanismele politice drept care în piesele mozaicului, la scară prăpădită a vieților de personaje provinciale, se răsfrâng prin rotație epocile istoriei noastre recente, cu bunele și relele lor, cu perioade senine și cu teribile nedreptăți sau orori. Marele meșter miniaturist captează totul în text, cu aer de obiectivitate, de fapt compătimind alături de victimile sale și totodata amuzându-se pe seama lor, căci, în versiunea Marineasa, Comedia umană a Banatului e de un haz nebun, sfâșietor…” – Ion Bogdan Lefter, prefața volumului ÎNAINTE ŞI DUPĂ (războiul rece).

Screen Shot 2014-07-16 at 07.29.39DANIEL VIGHI- prozator, eseist și publicist, cu ISTORIA DIN CUTIA CU PANTOFI “…fascinanta călătorie a Povestașului din prezentul banal și meschin, în timpuri cu parfum oriental și imperial, pe care posteritatea e pe cale să le șteargă definitiv din memoria culturală a doua orașe din vestul țării: Timișoara și Lipova… istorii nemaiauzite dintr-o lume ascunsă în ziduri și arhive, aflate în pericol iminent, în așteptarea  Povestașului și a curiosului său ascultător… două lumi care se întrepătrund mereu în imaginaţia lui Daniel Vighi. Lumea celor vii și lumea celor morți, amândouă cu topografiile și istoriile lor, vălmășagul de străzi, case, birturi, văi, dealuri, curți, câmpuri, depozite, cinematografe, cimitire, săli de bal, biserici, fabrici… orășele și orașe din Banat, purtând denuimiri ciudate, cu o muzică anume, inconfundabilă, populate de un amestec uneori indistinct de nații și rase, de limbi și obiceiuri” – Adriana Babeți.

Moment muzical semnat de reșiteanul CATALIN IACOB, absolvent al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj- secția PIAN,  masterand Sam Houston  State University- SUA.

Invitat special: prof. dr. Sabin Păutza, președinte al Societății pentru Cultură METARSIS- Banat, organizator principal al evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: