AcasăSOCIALDSP Hunedoara: Atenție la vipere!

DSP Hunedoara: Atenție la vipere!

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara atrage atenția turiștilor care preferă drumețiile la munte asupra faptului că în această perioadă a anului viperele sunt mai periculoase decât de obicei, în contextul în care ele se află în ciclul de reproducere.

Turiștilor li se recomandă să poarte bocanci de munte, chiar dacă afară temperatura este ridicată, și să fie atenți pe unde calcă. De asemenea, excursioniștii sunt avertizați să nu ridice pietre mari pentru că sub ele s-ar putea găsi șerpi, iar dacă se află într-o zonă cu vegetație înaltă, să lovească ușor plantele cu un băț și vipera va părăsi locul respectiv.

[quote_box_center]Excursioniștii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalitățile de prevenire a atacului acestora și care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de mușcătură. Din luna iunie și până în august ele își perpetuează specia și sunt extrem de periculoase”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.[/quote_box_center]

În cazul în care un turist este mușcat accidental de o viperă, victima va trebui să primească un tratament cu ser antiviperin. Oamenii sunt sfătuiți să ceară ajutor la numărul de urgență 112, iar persoana în cauză să fie transportată la spital. În județul Hunedoara serul antiviperin se află în stoc la spitalele din Deva, Hunedoara, Petroșani, Hațeg, Orăștie și Vulcan.

Reprezentanții DSP Hunedoara afirmă că riscurile ca o persoană să moară de pe urma unei mușcături de viperă sunt rare, deoarece mai mult de jumătate dintre mușcături sunt „uscate”, fără inoculare de venin.

Viperele pot fi întâlnite în Masivul Retezat, pe Defileul Jiului și în zona Cetății Deva. Viperele se deosebesc de ceilalți șerpi prin corpul scurt și gros, cu o coadă care se termină brusc. Reptilele prezintă pe spate un desen în zigzag, iar pe cap un semn în forma literei V întors.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc