AcasăSTIRIHUNEDOARAUn grup de 12 oameni de afaceri fost trimis în judecată. Între...

Un grup de 12 oameni de afaceri fost trimis în judecată. Între ei, un fost poliţist şi un finanţator al Corvinului Hunedoara

03-fier3Un grup de oameni de afaceri din municipiul Hunedoara a fost trimis în judecată pentru că a creat un prejudiciu statului român de peste 28 de milioane de lei.

Ancheta în acest caz a fost efectuată de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba şi procurorii DIICOT Hunedoara, cercetările fiind începute anul trecut.

Grupul de învinuiţi derula afaceri cu produse laminate şi achiziţii de fier vechi. Că lucrurile nu au fost tocmai pe litera legii o demonstrează rechizitoriul procurorilor DIICOT, care au strâns documente şi dovezi în aproape 60 de volume, fiecare având câte 400 de pagini.  De altfel, şi prejudiciul este unul dintre cele mai mari cu care au avut de-a face anchetatorii, a explicat procurorul şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan.

Între cei anchetaţi se numără un fost poliţist din Hunedoara şi un fost finanţator al echipei de fotbal din localitate. Anchetatorii susţin că membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din efectuarea de operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi şi sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA.

”Au fost folosite multe societăţi comerciale intermediare, aşa numitele ‘bidon’ sau ‘fantomă’, pe care se înregistrau doar cheltuieli şi sume care erau datorate către bugetul statului, iar anumite societăţi erau cele favorizate, cele pe care apăreau inculpaţii în mod aparent”, a menţionat procurorul şef al DIICOT Alba Iulia.

Cele 12 persoane au fost trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, precum şi alte infracţiuni de fals şi conexe unor activităţi frauduloase derulate prin societăţi comerciale.

Dacă judecătorii îi vor găsi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 20 de ani de închisoare.

REMEMBER: În toamna anului trecut, trei oameni de afaceri din Hunedoara, din care unul fost poliţist, au fost arestaţi, anchetatorii susţinând că aceştia făceau parte dintr-o grupare care a produs o evaziune fiscală de 1,8 milioane de euro prin comercializarea de produse laminate şi fier vechi.

Între timp, în arest a mai rămas doar Dorin Cupeţiu, acuzat de constituirea unui grup infracţional, complicitate la evaziune fiscală, delapidare şi fals la legea contabilităţii.

Aceştia au achiziţionat, prin cesiune, mai multe societăţi comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achiziţii intracomunitare, prin interpunerea lor în relaţiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeană şi beneficiarii reali ai mărfurilor, respectiv societăţile comerciale administrate de liderii grupării, din municipiul Hunedoara.

Societăţile intermediare controlate de învinuiţi facturau mărfurile achiziţionate din UE către societăţile comerciale beneficiare fără calculul legal al TVA-ului datorat bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import, realizând o fraudă de tip ”carusel”.

În acest mod, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA-ul şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc