AcasăSTIRIDOCUMENTAR Alba24: Un an de la primul caz de COVID-19 din Alba....

DOCUMENTAR Alba24: Un an de la primul caz de COVID-19 din Alba. De la izoletă, la vaccin: Cum a fost gestionată criza sanitară

[ad_1]

Era într-o zi de miercuri când, cea mai mare temere a autorităților locale s-a împlinit: primul caz de COVID-19 din județul Alba a fost confirmat. Era vorba despre o femeie de 36 de ani, venită pe 12 martie 2020 în România, din Italia. 

Aceasta fusese în carantină instituționalizată la momentul confirmării și a fost imediat mutată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, eliberată special pentru cazurile de coronavirus. 

Prima pacientă din județ

”Este adus la noi primul caz confirmat cu COVID-19. Femeie, tânără. O voi numi Doamna G (pacientul nr. 1, sună atât de urât!). Speriată și suspicioasa totodată.

Încerc să o liniștesc, să o calmez, să o încurajez, de sub costumul care nu lasă să se vadă nimic… nici umanitatea, nici empatia, nici compasiunea și nici teama mea deopotrivă.

Îi măsor funcțiile vitale care erau în parametrii normali(Doamne miluiește!). Mă gândesc în sinea mea: „Eu am pulsul de două ori mai mare decât al doamnei!” – inima stătea să îmi sară din piept însă… nu putea ieși… o ținea acolo costumul salvator…” posta atunci pe Facebook, asistenta șefă a secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Alba, Marcela Vâlcan.

Citește și: EMOȚIONANT: Contactul cu prima pacientă cu coronavirus din Alba, prin ochii asistentei șefe de la Secția de Boli Infecțioase

Se întâmpla acum un an, la 20 de zile de la înregistrarea primului caz în România și se știau puține lucruri despre această boală. Imaginile din Wuhan, cu măsurile foarte dure ale autorităților chinezești erau tulburătoare.

Conform procedurilor de atunci, pacienta a fost transferată cu izoleta și o anchetă epidemiologică a fost demarată.

Izolata a mai fost folosită o vreme însă, după un timp, după ce cazurile s-au înmulțit, transportul pacienților și al cazurilor suspecte în acest fel nu a mai fost posibil. Prea multe cazuri și o singură izoletă, care trebuia dezinfectată după fiecare pacient.

Autoritățile încercau din răsputeri să limiteze această boală, conștiente de lipsurile din sistemul de sănătate.

”Nu aveam măști, nu aveam combinezoane, nu știam cum să ne îmbrăcăm și să ne dezbrăcăm, nu aveam circuite… Mai mult, nu găseam nici de unde să cumpărăm.

Prețurile la toate aceste materiale au explodat. Într-un cuvânt nu am fi avut ce face dacă ne-am fi confruntat brusc cu focare majore.

Ar fi fost o tragedie pe care nu am fi putut să o controlăm” a spus pentru Alba24, un medic al Spitalului Județean de Urgență Alba, care nu a dorit să îi fie publicat numele și care a trecut prin ”experiența COVID” încă de la început.

Vezi și: Mărturia emoționanță a scriitorului Lucian Domșa din Aiud, infectat cu COVID. Prin ce a trecut după i s-a îmbolnăvit și familia

Mai mult, nu exista nici posibilitatea testării, aceasta fiind o problemă la nivel național. Testele din Alba se trimiteau la Cluj, unde își așteptau rândul la procesare zile întregi (în unele județe din România, situația nu s-a schimbat nici acum).

Solidaritate din partea companiei ”Transavia”

Prima companie care și-a oferit sprijinul a fost ”Transavia”. În data de 13 martie, proprietarul acesteia, Ioan Popa, a anunțat că va asigura pentru Spitalul Județean Alba aparatura necesară pentru efectuarea testelor Covid-19, atunci inexistentă în județ, precum și echipamentele medicale auxiliare: echipamente și măști de protecție, medicamente și alte materiale.

Solidaritatea companiei cu comunitatea locală venea într-un moment critic, în condițiile în care cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus creșteau exponențial în toată țara.

”Astfel, sperăm ca împreună cu autoritățile locale și cu Spitalul Județean Alba să putem oferi tot suportul medical necesar pentru a veni în întâmpinarea posibilelor infectări și gestionarea lor rapidă.

Vom achiziționa în regim de urgență toate cele necesare pentru testarea rapidă Covid-19 și vom aloca suplimentar 1 milion de lei pentru echipamente, dezinfectanți, măști” declara atunci Ioan Popa, președintele și fondatorul Transavia.

Ce au făcut autoritățile

Acesta era contextul în care s-au mobilizat și autoritățile județene. DSP Alba a luat în comodat un aparat Real Time – PCR, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pentru diagnosticarea într-un timp cât mai scurt a posibilelor cazuri de coronavirus.

După instalarea aparatului, suspecţii de COVID-19 puteau afla în doar şase ore dacă testele confirmă sau nu infectarea cu coronavirus.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea spune că la început, angajații DSP au făcut teste încrucișate cu alte centre de testare din țară, în special cele din orașele mari, acolo unde exista o oarecare experiență, pentru a-și calibra munca. Județul Alba a fost al cincilea centru din țară care a început testarea PCR.

De asemenea, Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a mai achiziționat 200 de echipamente de protecție categoria III – specifice în lucrul cu substanțe biologice și viruși/chimice.

Spitalul Județean de Urgențe avea în acel moment 18 ventilatoare, iar cel din Blaj, 2.

De asemenea, spitalul din Aiud avea un ventilator, astfel că numărul acestora ajungea în județ la 21. De asemenea, în tot județul există 200 de aparate de oxigen.

Locurile în spitale erau împărțite între cel din Alba Iulia, cel din Blaj și cel din Aiud.

Până în prezent, DSP Alba a ajuns să dețină 4 linii de testare PCR (două proprii și două în comodat), iar Spitalul Județean Alba, o altă linie.

Alba a ajuns în acest fel unul dintre județele cu cea mai mare capacitate de testare.

Ajutor din partea primăriilor din județ

DSP Alba s-a aflat încă de la început în prima linie. Instituția s-a mobilizat și a reușit să crească numărul de linii de testare prin diferite colaborări (de exemplu cu DSVSA, care a cumpărat o linie de testare și cu OSPA) și achiziții, reușind să aducă județul Alba printre primele din țară la numărul de teste realizate și la anchete epidemiologice.

Citește și: VIDEO-REPORTAJ ALBA24: Cum sunt prelucrate testele COVID în laboratorul DSP Alba. Imagini în premieră din spatele ușilor închise

”Pe lângă testarea bazată pe metodologia națională, noi am fost sprijiniți și de primării: Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir… De exemplu, Alba Iulia a cumpărate teste de 800-900.000 de lei pe care le-a oferit DSP.

Am mai primit și multe donații private, tot așa: au achiziționat teste pe care ni le-au donat. Nu s-a întâmplat să rămânem fără teste”, spune Sinea. Astfel, instituția a putut continua activitatea de testare fără sincope.

Acest lucru a permis depistarea și închiderea unor focare majore izbucnite în diferite instituții și companii private.

Primul deces

Primul deces al unui pacient COVID-19 a fost confirmat în județul Alba în data de 6 aprilie. Potrivit datelor oficiale era vorba despre un bărbat de 66 ani.

Citește și: Primul DECES în ALBA al unui pacient cu coronavirus. Bărbat de 66 de ani, cu probleme cardiace

Acesta avea multiple comorbidități. Avea domiciliu în județul Cluj, dar aflat a fost vizită la fiica din judetul Alba înainte de internare.

În lunile care au urmat, județul s-a confruntat cu o mulțime de focare, activitatea medicilor și a spitalelor fiind una intensă.

Au fost creeate circuite și mai multe spitale primesc acum bolnavi de COVID-19. De asemenea, au fost creeate locuri suplimentare la secțiile de AIT (la Aiud și la Sebeș – în curs de amenajare).

Sistemul sanitar continuă totuși să fie sub un stres imens, care se reflectă asupra pacienților, dar și al medicilor. De la începutul epidemiei, mai mulți medici din județ s-au infectat. Unii și-au îmbolnăvit familiile, iar alții au plecat pur și simplu din sistem.

Pe de altă parte, pacienții cu boli grave au semnalat că accesul la servicii medicale a devenit mult mai dificil, iar sistemul de sănătate și-a arătat de multe ori punctele slabe.

Situația la zi

Până în prezent, 16.672 de cetățeni ai județului au fost confirmați oficial ca infectați cu Sars-Cov-2.

15.098 dintre ei s-au vindecat, dar s-au înregistrat din păcate și 448 decese, cele mai multe ale unor pacienți cu comorbidități.

Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 178.278.

În județ a început și campania de vaccinare. Sunt mai multe centre organizate în orașe, unde cetățenii se vaccinează cu trei tipuri de vaccinuri.

Lucrurile sunt departe de a se fi terminat, în condițiile în care România se pregătește de un al treilea val al epidemiei.

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc