AcasăSTIRIHUNEDOARADirijorul Nicolae Moldoveanu este Cetățean de Onoare al Devei

Dirijorul Nicolae Moldoveanu este Cetățean de Onoare al Devei

banatulUn concert simfonic de excepție a avut loc ieri seară la Teatrul de Artă din Deva, unde Filarmonica Banatul din Timișoara a impresionat publicul prezent, avându-l la pupitru pe maestrul Nicolae Moldoveanu. Acesta a fost și prilejul cu care primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, i-a acordat maestrului Moldoveanu diploma și titlul de Cetățean de Onoare al Devei.

Născut la Hunedoara, Nicolae Moldoveanu a început studiul viorii la Deva. Anul 1982 a reprezentat pentru cariera sa un punct de cotitură, devenind violonist, corepetitor şi asistent dirijor la Teatrul din Altmark Stendal (Germania). În paralel, a studiat orga la Conservatorul din Leipzig. Patru ani mai târziu, dirijorul s-a înscris la cursurile Conservatoarelor din Zürich, Basel şi Berna, unde s-a bucurat de îndrumarea unor personalităţi de marcă: Wilfrid Böttcher, Horst Stein şi Antal Dorati. De asemenea, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Sergiu Celibidache, Lothar Zagrosek, Colin Metters, Sir Colin Davis, Ilya Musin, Leonard Slatkin şi Sir Roger Norrington. În 1986, Nicolae Moldoveanu a emigrat în Elveţia.

După absolvirea Academiei Regale de Muzică din Londra, lui Nicolae Moldoveanu i-a fost decernat Premiul „Edwin Samuel Dove” pentru merite artistice deosebite şi Premiul „Ricordi” pentru dirijat. Pe lista de colaborări a dirijorului se află instituţii celebre, ca Filarmonicile din Winterthur, Basel, Zürich, Berlin, Dresda, München (unde, în cadrul Bienalei, a dirijat opere contemporane în concert, la invitaţia reputatului compozitor Hans Werner Henze), Royal Liverpool Philharmonic, BBC Philharmonic, BBC Concert, Manchester Camerata, Orchestra Radio din Olanda, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Simfonică Naţională din Johannesburg, Orchestra London Mozart Players (unde a fost dirijor asociat), Orchestra Simfonică din Melbourne, Orchestra Radio din Copenhaga, Orchestra Radio din Oslo, Opera din Toronto, Opera Galeză sau Covent Garden.

Din septembrie 2008, Nicolae Moldoveanu este dirijorul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Printre angajamentele sale recente, se numără spectacole la Royal Opera House cu Angela Gheorghiu, concerte cu Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică a oraşului Birmingham, Orchestra Naţională BBC din Wales, English Chamber Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, Melbourne Symphony, Opera din Malmö, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra Radio din Praga, Orchestra Simfonică din Islanda sau Orchestra Filarmonicii din Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc