1 milion de euro vor fi investiți în anii ce urmează în localitățile care fac parte din Grupul de Acțiune Locală (GAL) ”Țara Zarandului” din județul Hunedoara, fonduri europene alocate prin măsura 413.322, din cadrul Axei IV Leader „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare moştenirii rurale”. Banii vor fi folosiți pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii de bază sau socio-culturală.
Directorul executiv al GAL “Ţara Zarandului”, Marius Sîrb, a declarat cu ocazia conferinței de semnare a finanțării – de la începutul acestei săptămâni – că banii respectivi vor ajunge la comunele Baia de Criş, Băiţa, Blăjeni, Buceş, Bucureşci, Crişcior, Luncoiu de Jos, Ribiţa, Tomeşti şi Vălişoara, adică 10 din cele 13 comune care constituie acest Grup de Acțiune Locală, banii urmând a fi folosiți în proiecte care privesc infrastructura şi dezvoltarea comunităţilor. La Crișcior, unde a avut loc la conferina de semnare a finanțării a participat și Iulian Bucătaru, directorul general al CRPDRP Timişoara, cel care și-a pus demnătura din partea finanțatorului pe acest proiect major. Domnia sa a declarat că județul Hunedoara este fruntaș la accesarea de fonduri europene, amintind totuși că sunt și comune hunedorene cu mare potențial pentru atragere de fonduri, cum ar fi comuna Bătrâna, dar care nu au depus încă niciun proiect.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, a spus că este mândru că are în județ primari atât de harnici.
[blockquote style=”style-2″ icon=”none”]Degeaba facem noi sacrificii la consiliu, dacă primarii nu sunt conştienţi de importanţa acestor proiecte. Mă bucur că suntem parteneri şi că există încredere, cea care a făcut ca astăzi să fim aici şi să semnăm aceste proiecte”, a concluzionat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara. [/blockquote]
Leader este un program ce a fost lansat în 1991 în Europa, iar în România în 2009 (Parte a PNDR 2007-2013), cu scopul de a ameliora potenţialul de dezvoltare a zonelor rurale, prin exploatarea iniţiativelor şi competenţelor locale, prin promovarea dobândirii de cunoştinţe privind dezvoltarea locală integrată şi prin răspândirea acestor cunoştinţe în alte zone rurale.
GAL “Ţara Zarandului” cuprinde 13 comune cu o populație totală ce depășește 31.000 de locuitori.