Dezastru ecologic în zona Băilor Herculane, după ce de zile întregi arde pădurea. Focul s-a extins cu repeziciune mânat de vânt, intervenția pompierilor în zonă fiind extrem de anevoioasă, din cauza pantelor abrupte și greu accesibile. Cel mai tragic este faptul că sute de exmplare ale unei specii protejate de foioase, așa numitul pin negru de Banat, au ars în incendiul de pădure.
Focul a izbucnit săptămâna trecută într-o zonă foarte greu accesibilă din Parcul Natural Domogled-Valea Cernei. Pompierii din Caraș-Severin s-au văzut puși în fața unui incendiu de proporții, așa că au cerut ajutor colegilor din județele învecinate. Aproape 500 de oameni se luptă încă să stabilizeze focul și să nu permită extinderea lui către pădurile de pin negru de Banat – o specie endemică, monument al naturii. Din nefericire terenul este accidentat și se poate acționa doar cu lopata, paleta și apă cărată în pet-uri cu ranița de către militari, pădurari și rangeri ai parcului. În ajutorul pompierilor și al rangerilor au venit și două elicoptere ale MAI, dotate cu un recipient special cu care pot încărca și transporta apă din Barajul de pe Cerna.
Se pare că un fulger este cel care a cauzat incendiul, iar focul – ajutat de vântul care bate deosebit de tare și, mai ales, de seceta de pe munte – a reușit să se extindă peste creastă, peste 100 de hectare de pădure fiind în prezent arse. Se pare că și câteva sute de exemplare de pin negru de Banat au fost deja cuprinse de flăcări. Ultimele informații oferite de către plutonierul Anca Balint, purtătorul de cuvânt al ISU „Semenic“ Caraș-Severin, susțin că focul a fost localizat, dar se mai lucrează încă la lichidarea acestuia.