AcasăSTIRIDeva și Arad selectate de BERD pentru finanţarea proiectelor de eficientizare energetică...

Deva și Arad selectate de BERD pentru finanţarea proiectelor de eficientizare energetică a clădirilor publice

Arad şi Deva sunt cele două municipii din vestul țării, dintr-un total de patru la nivel național, selectate de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) într-un program pilot de eficientizare energetică a clădirilor publice. 

Programul ESCO de Eficienţă Energetică a fost lansat în21 mai 2013 în prezenţa reprezentanţilor ANRE, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice, Ministerului Finanţelor, a municipalităţilor, Comisiei Europene din campania ESCO, societăţilor de servicii energetice de tip ESCO şi în prezenţa comunităţii locale bancare. Prin intermediul programului se dorește dezvoltarea proiectelor-pilot în 4 oraşe care demonstrează beneficiile mecanismului CPE (Contract de Performanţă Energetică). În plan mai larg, BERD dorește elaborarea unei legislaţii naţionale care să încurajeze susţinerea dezvoltării pe scară largă a proiectelor tip CPE și, eventual, multiplicarea proiectelor tip CPE pentru un număr de până la 6 municipalităţi. Într-o fază ulterioară se intenționează întărirea capacităţii de colaborare în cel puţin alte 20 de municipalităţi.

BERD a obţinut finanţare de la Fondul Global de Mediu (”GEF”) pentru a dezvolta un Program privind Îmbunătăţirea Eficienţei Energetice în Clădirile Publice din România.Practic, în cadrul Programului ESCO de Eficienţă Energetică în sectorul public, oraşele selectate vor beneficia de asistenţă tehnică gratuită pentru identificare şi pregătirea proiectelor de eficienţă energetică în clădiri publice (ex: şcoli, grădiniţe, etc.) şi/sau iluminat public, un mecanism privind finanţarea de către terţi, prin care investiţiile în eficienţă energetică vor fi efectuate de către o companie ESCO (companii de servicii energetice) şi care vor fi rambursate din viitoarele economii de energie, facturi reduse de energie care vor conduce la reducerea presiunii asupra bugetului public, un nivel de confort sporit pentru cetăţeni, cum ar fi căldura şi confortul în şcoli, dar și străzi mai sigure, iluminate corespunzător, la costuri rezonabile.

În cele două municipii din vestul țării vor fi reabilitate câteva zeci de instituții școlare și medicale, programul derulându-se pe o perioadă de 5 ani, din noiembrie 2010, până în octombrie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc