O descoperire arheologică de excepție va fi pusă în valoare cum se cuvine la Timișoara. Este vorba despre un stăvilar construit în secolul XVIII-lea de către administraţia hasburgică și folosit în sistemul de apărare din jurul Bastionului 7 Eugeniu de Savoya. El a fost descoperit în fundaţia celei de-a cincea clădiri ce face parte din complexul City Bussines Center.
Vlad Gaivoronschi, arhitect şi responsabil de proiec, a declarat că există mai multe variante pe care specialiștii le iau în calcul pentru punerea în valoare a acestei descoperiri.
Avem o varianţă care are o descărcare totală arheologică, ea oferă o mare expoziţie în spaţiile publice şi pe holul interior. A doua se referă la păstrarea in situ în subsol, în interiorul parcajului subteran, pe radierul general. Ultima variantă este acea în care se translatează cea mai mare parte ansamblului de interse, cu 30 de metri pe directia est şi se ridică pe Urban Plaza, pe care acest proiect îl oferă oraşului. Presupune un amfiteatru si mărirea dalei urbane, există dezavantajul că se deplasează, dar oferă o surpriză, un crâmpei de muzeu dedicat acestor vestigii. Presupune o expoziţie care e adiacentă urmelor urbane. Stăvilarul va sta pe o peliculă de apă, cu păstrarea lemnului de dedesupt, pentru o corectă informare. Noi inclinăm către a treia, economic ar fi mai avantajoasă prima. Sunt trei posibilităţi ce vor fi analizate la nivelul Comisiei Monumentelor Istorice, a declarat Gaivoronschi.
Arheologii care au făcut descoperirea spun că sistemul de stăvilare era foarte ingenios și cu ajutorul lui aduceau apa pentru a putea inunda în caz de război șanțurile de apărare, fapt care îngreuna semnificativ înaintarea unor eventuali asediatori. Prin stăvilar se aducea apă din Bega şi se deversa în șanțurile de apărare. Apa se folosea însă nu doar ca armă defensivă ci – prin folosirea sistemului de stăvilare – se curăţau cu regularitate şanţurile de apărare.