[ad_1]
S-a terminat epoca gropilor de gunoi de la marginea orașelor și s-a trecut la colectarea și gestionarea deșeurilor menajere după norme europene. Așa au apărut în județul Hunedoara proiectul din fonduri europene al Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Bârcea Mare, gestionate de Consiliul Județean Hunedoara. Trebuia să fie frumos, civilizat, european, ecologic, dar, după patru ani, sunt probleme de mediu care afectează direct locuitori ai județului.
Recent, apele uzate (levigat) provenite de la deponeul de deșeuri de la Bârcea s-au scurs în Pârâul Tâmpa, de unde ajung în râul Mureș. Cetățenii au sesizat autorităților poluarea. Agenția pentru Protecția Mediului (APM), Garda de Mediu Hunedoara și Apele Române (SGA Hunedoara) s-au ocupat de acest caz. Dar problema poluării produse de deponeul de la Bârcea (CMID) este mai veche, susțin reprezentanții APM Hunedoara. De la începutul funcționării acestuia.
„Deponeul de la Bârcea a fost realizat cu fonduri europene de Consiliul Județean Hunedoara într-un proiect integrat care se cheamă Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Hunedoara (SMID). Operatorul a fost angajat în 2017 și din 2017 funcționează cu sincope și cu disfuncționalități, cu neconformități față de autorizația integrată deținută. Are deja două notificări de suspendare a autorizației și aceasta este a treia neconformitate, cea cu levigatul. Am fost sesizați în urmă cu două săptămâni privind deversările de ape uzate. Apele Române au prelevat probe și au aplicat sancțiuni, a calculat și penalități, Garda de Mediu face investigație, iar la Agenția de Protecția Mediului există o notificare cu termen de 60 de zile, începând de joia trecută, prin care operatorul are 60 de zile la dispoziție ca să-și remedieze disfuncționalitățile, în caz contrar autorizația integrată va fi suspendată. Nu-și dorește nimeni să ajungem în această situație, dar acest operator funcționează de patru ani ca și cum n-ar avea nicio responsabilitate față de hunedoreni, ci doar pentru el însuși, doar în interesul lui. Este clar că nu este în interesul hunedorenilor să deverseze ape uzate, ape cu încărcătură organică și că aceste ape trebuie epurate și apoi evacuate, iar celelalte disfuncționalități se referă la captarea gazului de depozit, care, iarăși, nu este în interesul hunedorenilor ca acesta să fie evacuat în atmosferă, că poluează“, a declarat pentru Știrile Transilvaniei directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș.
Directorul APM Hunedoara spune că, deși aceste măsuri trebuiau luate de la început, au trecut aproape patru ani și nimeni nu a făcut nimic, iar acum s-a ajuns în situația limită.
„Nu mai putem tolera să evacueze ape uzate, să evacueze noxe în aer și apă fără să ia măsurile care trebuie. Deșeurile care se depozitează la deponeu fermentează, plouă pe ele și toate zoaiele pe care le spală ploaia trebuie să intre într-o stație de epurare și să fie reținute. Doar apa curată să iasă în levigat. Stația de epurare nu funcționează. Aceste deșeuri fermentează și gazele care rezultă, în general cu un miros urât, sunt eliminate direct în atmosferă. Trebuie să existe un sistem de captare a acestor gaze. Am transmis notificare de suspendare a autorizației și în 2018 și în 2019 și în 2020. Și la cea din 2018 și la cea din 2019, Consiliul Județean, în calitate de titular al proiectului european, și-a reînnoit jurămintele că va face și va drege. Nu s-a întâmplat nimic. În 2020 am transmis alte notificări, doar că la acestea s-au prelungit termenele din cauza pandemiei. Dar acum termenul este ultimativ pentru că intrăm pe altă procedură, cea de aplicare a vizei anuale pentru autorizația integrată deținută și nu mai poate fi prelungit acest termen. Ori operatorul se conformează, ori pleacă acasă și lasă pe alții care sunt mai destoinici”, a explicat Georgeta Barabaș.
Controale în teren făcute de Garda de Mediu și Apele Române
Conducerea Gărzii de Mediu Hunedoara spune că poluarea pârâului a fost sesizată prin apel la 112, iar inspectorii instituției au mers în teren în 20 februarie să verifice aspectele semnalate. La intrarea în Simeria dinspre Deva, pârâul avea culoare maroniu închis și, verificând în amonte, s-a mers în jur de șase kilometri, urmele ducând până la gardul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Bârcea.
„Nu era nicio deversare, doar urme erau, nu ne pronunțăm încă, sunt în monitorizare. Ape Române au luat probe de pe tot parcursul acestui traseu și probele parțiale au arătat că sunt depășiri majore la mai mulți indicatori, așteptăm și rezultatele de la metale grele și atunci vom ști exact de unde provine poluarea. Cert este că s-au trasat anumite măsuri. Cei de Apele Române au aplicat niște amenzi. Noi așteptăm încă rezultatele, dar am dispus firmei care operează pe CMID să curețe întregul curs de apă până la bazinul de colectare a apelor lor pluviale. Firma care operează CMID ne-a comunicat în scris că și-a adus de urgență încă o stație mobilă de tratare. Firma s-a apucat de evacuarea apei cu vidanje și de filtrare în stația de tratare. Procesul nu s-a încheiat încă pentru că este un volum mare de apă. Noi monitorizăm permanent ce se întâmplă, iar în momentul în care avem rezultatul final vom lua o decizie în acest sens. Am comunicat și Agenției de Mediu Hunedoara problemele identificate în teren și cred că și dânșii vor avea o soluție referitor la reautorizarea sau autorizarea anuală pe care se presupune că o vor avea cei de la CMID.
Și astăzi (ieri – n. red.) avem o echipă în teren, la verificare. Garda de Mediu a aplicat mai multe amenzi de când funcționează deponeul și probabil vor primi amenzi și pentru poluarea pârâului. Principalul nostru scop este ca acea vale să fie curațată și ecologizată, iar din punct de vedere al repetării unui asemenea eveniment nici nu se mai pune problema, pentru că le-am trasat niște măsuri de siguranță atât noi, cât și Apele Române”, a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Dorel Bretean.
Directorul ADI Deșeuri: „Accidente se pot întâmpla“
Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) “Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Hunedoara”, Dan Stoian, susține că situația nu este atât de gravă în privința poluării produse de deponeul de la Bârcea. „Noi monitorizăm partea de activitate în deponeu. Și noi am fost sesizați că sunt cantități mai mari decât normal de levigat. Noi am fost, am verificat. Scurgeri din deponeu nu există. Cei de la Apele Române au făcut niște investigații acolo, am înțeles că au dat și o amendă operatorului. Dacă ei au considerat că sunt apele infestate în zona aia și sunt probe de laborator, sunt buni de plată. Acum, accidente se pot întâmpla. Noi am luat măsuri referitor la problema aceasta cu Supercom (operatorul deponeului – nr. red.). Începând de ieri am suplimentat partea de epurare. Acolo este o stație de epurare modernă, mare, probabil că datorită faptului că deponeul este relativ proaspăt, adică acolo de patru ani de zile se depun deșeuri din colectarea curentă, s-au adunat cantități mai mare de levigat, care la un moment dat pot să pună stația de epurare în dificultate. Operatorul a adus o instalație de epurare mobilă. Sunt într-adevăr cantități mai mari de levigat pe deponeu. Chiar mai devreme am vorbit cu directorul tehnic al operatorului și mi-a spus că ieri a fost acolo și că au mers pe pârâu, au luat și ei probe și probele arată că acolo este apă cu bălegar de la animale, dar nu este cu levigat, și o să contracareze și ei disputa cu cei de la Apele Române. Între timp am înțeles că au și plătit amenda pe care le-au dat-o. Au un plan de conformare și o să mă duc și eu mai târziu cu echipa tehnică de la mine și o să vedem în ce stadiu se află măsurile de reducere a cantității de levigat prin mărirea capacității de epurare cu stațiile suplimentare. La momentul acesta, ce vă garantez este că din deponeu levigat nu iese pe zonele adiacente. Este doar în deponeu. Este o cantitate mare de levigat pe care ne chinuim să o tragem și să o epurăm”, a declarat Dan Stoian.
În privința poluării cu noxe în aer semnalată de Agenția pentru Protecția Mediului, directorul ADI Deșeuri spune că aceasta este o problemă care cade în sarcina Consiliului Județean Hunedoara și nu a operatorului deponeului. „La deponeu trebuie montate niște sonde. Este obligația Consiliului Județean să facă lucrarea. Consiliul Județean este în faza de proiectare a acestor instalații, acolo sunt aduse deja echipamentele, în scurt timp vor începe lucrările de montare a acestor sonde de biogaz. Este în curs de rezolvare, probabil se va finaliza în câteva luni”, a precizat Dan Stoian.
Similare
[ad_2]
Source link