AcasăSTIRIDeclaraţiile pentru Cota de lapte pot fi depuse începând cu data de...

Declaraţiile pentru Cota de lapte pot fi depuse începând cu data de 1 aprilie la centrele APIA

Operatorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă lapte pentru vânzări directe, pot depune, începând cu data de 1 aprilie a.c., declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările realizate în 2012/2013, a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură /APIA/.
Potrivit Agenţiei, anul actual de cotă se încheie la 31 martie 2013, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele APIA până la data de 14 mai 2013, inclusiv, fără penalizări.

Declaraţiile trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către operatorii care achiziţionează lapte de la producători. Aceştia trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului.

‘(…) în funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă’, se menţionează în comunicatul APIA.

Totodată, cumpărătorii trebuie să depună la centrele judeţene APIA declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2012/2013, termenul limită fiind tot 14 mai 2013. Producătorii de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate, vor fi penalizaţi cu retragerea cotei individuale de lapte la rezerva naţională.

Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite, împreună cu declaraţia anuală, şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal.

APIA precizează că, în cazul cumpărătorilor de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, vor fi calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai. Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01% din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Suma trebuie să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 de euro.
De asemenea, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc