Achiziţionarea unui cărucior pentru un copil necesită timp şi bani şi este o investiţie importantă care necesită analizarea opţiunilor existente şi chiar testarea modelelor, dacă se poate. Pentru a fi sigur că ai făcut cea mai bună alegere şi că vei putea ieşi la plimbare cu micuţul tău în condiţii maxime de confort şi siguranţă, ar fi bine să ştii câteva lucruri despre tipurile de cărucioare pentru copii.
Câteva întrebări la care ar trebui să ştii răspunsul
Înainte de a face cumpărături, este bine să îţi răspunzi la câteva întrebări. Astfel vei evidenţia câteva aspecte normale, dar esenţiale pentru a face alegerea corespunzător. Prin urmare, iată de ce trebuie să ţii cont:
- Cum estimezi că vei folosi în marea parte a timpului căruciorul?
- Pentru ce tip de vreme vrei să fie pregătit?
- Dispui de spaţiu de depozitare adecvat pentru cărucior în casă sau în maşină?
- Vrei să beneficiezi de toate dotările sau vrei doar strictul necesar?
- Până la ce vârstă a micuţului vrei să foloseşti căruciorul?
- Care este bugetul maxim alocat pentru această achiziţie?
De îndată ce ai clarificat aceste aspecte va fi mai uşor să alegi tipul de cărucior, brandul şi modelul care să satisfacă toate necesităţile evidenţiate şi care să corespundă stilului tău de viaţă.
Tipuri de cărucioare
Tipul de cărucior pe care îl vei achiziţiona este condiţionat de numărul de copii, de stilul de viaţă, de necesităţi şi, desigur, de bugetul disponibil.
Cărucioarele standard – sunt modelele mari şi durabile, dar şi voluminoase şi mai dificil de manevrat. Pentru că asigură suport adecvat pentru gât şi cap, se pot utiliza din prima zi de naştere a copiilor. Sunt prevăzute cu un scaun cu husă confortabilă şi suport pentru picioare, dispune de un spaţiu minim de depozitare în partea inferioară şi copertină de protecţie. În general au toate caracteristicile necesare pentru confortul şi siguranţa bebeluşilor şi sunt ajustabile, astfel încât să se poată adapta după vârsta şi necesităţile micuţilor.
Cărucioarele tip umbrelă – sunt foarte uşoare şi special concepute pentru călătorii. Cântăresc maxim 15 kilograme, sunt uşor de transportat, de pliat şi de condus şi se pot folosi pentru copiii cu vârsta de peste şase luni.
Cărucioarele pentru alergat – se remarcă prin cele trei roţi foarte rezistente, cadrul uşor şi stabilitatea perfectă. Sunt preferate de părinţii activi care doresc să îşi păstreze stilul de viaţă şi să ia copilul cu ei când aleargă. Sunt voluminoase şi dificil de manevrat prin spaţiile înguste.
Cadrele pentru scaune sau scoici auto – sunt accesibile şi uşor de utilizat. Facilitează transportul bebeluşului chiar dacă a adormit.
Cărucioarele duble – sunt căutate de părinţii cu gemeni sau cu doi copii apropiaţi ca vârstă. Pot fi cu scaunele în tandem, adică unul în faţa celuilalt, sau unul lângă celălalt.
Sistemele de călătorie sau cărucioarele 3 în 1 – acoperă în întregime toate necesităţile, din prima zi de viaţă a micuţului şi până la vârsta de cel puţin 2 ani. Acestea conţin cadrul, scaunul sau scoica auto şi, uneori şi un landou.
Cu atâtea opţiuni disponibile, părinţii pot alege exact ceea ce au nevoie, în funcţie de stilul de viaţă şi necesităţi.
Siguranţa copilului este pe primul loc
Indiferent de tipul de cărucior ales, siguranţa micuţilor este pe primul loc! În general, toate modelele existente în prezent în magazine îndeplinesc toate cerinţele de bază şi asigură confort şi siguranţă depline. Însă, părinţii ar trebui să verifice de două ori modelul pentru a se asigura că:
Există un ham de prindere cu cinci puncte de sprijin sigure şi confortabile. Acesta nu trebuie să cadă de pe umerii copilului, să fie uşor de închis şi de deschis de către părinţi, dar nu şi de către copii.
Roţile sunt de calitate şi au sistem de frânare.
Cadrul căruciorului nu are margini ascuţite sau locuri în care micuţul se poate răni.
În cazul unui nou-născut, să asigure poziţia culcat adecvată şi suport bun pentru gât şi cap.
Există elemente de siguranţă care previn închiderea accidentală a cadrului.
Căruciorul este una dintre cele mai importante achiziţii pentru bebeluşi, prin urmare ar trebui ales cu atenţie. Nu te lăsa fermecat de aspectul şi designul atractiv şi investeşte inteligent în siguranţa şi confortul copilului tău!