AcasăADVERTORIALDe ce obsesia pentru cărțile de self-help te poate împiedica să te...

De ce obsesia pentru cărțile de self-help te poate împiedica să te dezvolți? Specialiștii spun că și tu faci această greșeală

Dacă ar exista o pastilă care să îți maximizeze puterea creierului, ai lua-o? Pentru unul din patru studenți de la Universitatea Oxford, răspunsul a fost „da”. În 2015, un sfert dintre cei care urmau cursurile instituției de învățământ au fost de acord să ia modafinil, un „drog inteligent” despre care cercetătorii cred că îmbunătățește nivelul de concentrare.

În prezent, majoritatea persoanelor lucrează din greu pentru a-și optimiza viața: încearcă să aibă o nutriție echilibrată, să se odihnească suficient, studiază, fac sport, relaționează și, desigur, muncesc pentru a se perfecționa. Doar că, în locul modafinilului, ei aleg cărțile de dezvoltare personală.

Drept urmare, piața literaturii de self-help continuă să se ridice. În 2018, industria valora aproximativ 10 miliarde de dolari numai în Statele Unite ale Americii. Și, conform estimărilor, media de câștiguri anuale va crește cu circa 5,6%  până în 2022, moment în care ar trebui să ajungă la 13,2 miliarde de dolari.

Cei mai dornici să se dezvolte par a fi milenialii, lucru care nu îi surprinde pe specialiști. Ei spun că aceștia au așteptări ridicate de la propria persoană, mai mari decât orice altă generație și că, în mare parte, social media este responsabilă pentru acest lucru.

Când ajung cărțile de self-help să dăuneze productivității 

Mulți experți recomandă astfel de cărți, dar există și voci care se întreabă dacă nu cumva acestea afectează productivitatea. Problema ar fi, spun unii, că multe tind să ofere o viziune deformată asupra realității. Mulți autori compară performanța oamenilor, ignoră particularitățile personale și nu se limitează la experiențele celor care îi citesc și nici la circumstanțele actuale. 

Când inevitabil nu te regăsești în cele scrise, acest lucru te poate face să nu te simți destul de bun. Poți începe să te îndoiești de anumite aspecte ale vieții tale, pe care o să vrei să le îmbunătățești cu orice preț. Problema este că o tehnică care funcționează pentru o persoană ar putea la fel de bine să nu i se potrivească alteia. 

Nimeni nu contestă faptul că o carte bună de dezvoltare personală, precum cea a lui Eckhart Tolle, Puterea Prezentului, nu te ajută să vezi lucrurile într-un mod diferit. Problema apare din cauză că aloci prea mult timp procesului de auto îmbunătățire și asta îți poate sabota productivitatea. De ce? Dacă te concentrezi continuu asupra celei mai noi modalități de a te dezvolta, ai mai puțin timp la dispoziție pentru a pune totul în practică.

Cercetările arată că cei care aleg o nouă carte de auto-ajutorare au mai cumpărat una în ultimele 18 luni. Acest lucru arată că, atunci când o metodă nu oferă rezultatele promise, aceștia continuă să caute alta care s-o facă.

Deci, cărțile de dezvoltare personală nu sunt periculoase, ci felul în care te raportezi la ele. Culege informațiile importante și încearcă să le pui în practică, înainte de a trece la căutarea altei soluții.

În plus, pentru rezultate mulțumitoare, încetează să te compari cu alții. Va fi întotdeauna cineva care vorbește mai bine în public, face exerciții mai grele, mănâncă mai sănătos sau lucrează mai eficient și este perfect normal.

Indicat este să te concentrezi asupra propriei persoane și, indiferent dacă alegi să citești o carte sau să navighezi pe internet în căutare de soluții, folosește poveștile altora pentru inspirație, nu pentru a intra într-o competiție cu ei. 

Sursa foto: Shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc