AcasăADMINISTRATIEDa Parc, Nu Parking. Arădenii se opun desființării Parcului Eminescu

Da Parc, Nu Parking. Arădenii se opun desființării Parcului Eminescu

Aproximativ 200 de persoane au participat, sâmbătă, la un protest organizat într-un parc din Arad, pe care primăria ar urma să îl transforme pentru a realiza un tunel rutier şi o parcare subterană, protestatarii temându-se că parcul va fi distrus, în timp ce autorităţile locale neagă.

Participanţii la mitingul de protest au răspuns unei invitaţii lansate pe reţelele de socializare, după ce în luna decembrie Primăria Arad şi-a anunţat intenţia de a reamenaja zona Parcului Eminescu, aflat în spatele Palatului Administrativ. Primăria anunţase că va comanda un studiu de fezabilitate pentru ca specialiştii să găsească soluţii pentru reamenajarea parcului, una dintre variantele propuse fiind construirea sub parc a unui tunel rutier cu parcare, iar la suprafaţă zona să fie pietonală pentru a lega Palatul Administrativ de faleza Mureşului şi Ştrandul Neptun. Imediat după anunţarea acestui proiect, diverse organizaţii locale au protestat public, susţinând că parcul va fi distrus, iar arborii seculari vor fi tăiaţi, lucru negat de către responsabilii locali. Totuşi, organizaţiile au iniţiat o petiţie online, fiind strânse peste 2.500 de semnături pentru păstrarea parcului în forma actuală.Organizatorii au adus un sistem de amplificare audio şi au ţinut discursuri, susţinând că primăria vrea să distrugă parcul. Pe copaci au fost legate panglici funerare şi mesaje precum „Îngerii să fie cu tine”, „Vei rămâne veşnic în amintirea noastră”, „Un pios omagiu”, „Ne întâlnim în rai”, „Odihneşte-te în pace” sau „Noi vă dăm aer curat şi umbră, voi ne răsplătiţi cu topoare”. De asemenea, protestatarii au purtat în mâini bannere sau afişe cu mesaje precum: „No parking, just parc!”, „Evoluţia parcului nu este o parcare, ci o pădure”, „Nu vrem beton şi CO2, vrem Parcul Eminescu înapoi!”, „În 2 minute mori fără oxigen. În câte minute mori fără o parcare?”, „Aradul n-are nevoie de parcare, acolo un parc are!”.

[quote_box_center]Am reacţionat pentru că nu avem cum să mai asistăm la distrugerea unui simbol local. Pe o placă de beton poţi să faci o amenajare de spaţiu verde, poţi să însămânţezi gazon, poţi să plantezi nişte flori, dar un parc nu are cum să fie realizat”, a spus unul dintre organizatorii acţiunii, Sebastian Bulumac.[/quote_box_center]

Protestul a durat o oră şi a fost supravegheat de forţe de ordine, fără a fi înregistrate incidente.

Responsabilii Primăriei Arad spun că nu au în vedere desfiinţarea parcului, iar în prezent este în proceduri o licitaţie pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind reamenajarea zonei, pentru care s-a alocat din bugetul local suma de 161.000 de lei.

[quote_box_center]Nu se pune problema nici din punct de vedere al raţiunilor urbanistice, nici din punct de vedere legal, de a de desfiinţa vreun parc existent”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.[/quote_box_center]

Aceasta a precizat că în urma studiului care va fi realizat urmează să stabilească soluţiile de reamenajare a zonei, iar construirea unui pasaj rutier cu parcare este doar una dintre variantele propuse de municipalitate.

În cazul în care se va opta pentru construirea acestora pe amplasamentul parcului, o soluţie pentru protejarea arborilor seculari prezantată de primărie, ca exemplu adoptat în alte oraşe europene, este realizarea unor decupaje în formă de inel în planşeul din beton care va susţine nivelul parcului şi al perimetrului pietonal. Astfel, trunchiurile arborilor ar ieşi din aceste inele, iar parcările ar fi create printre copaci.

Primăria consideră că în acest fel suprafaţa Parcului Eminescu ar fi extinsă, parcarea şi pasajul rutier ar descongesiona traficul prin centrul oraşului, realizându-se şi o zonă pietonală între Palatul Administrativ şi Râul Mureş, separate acum de traficul rutier.

Responsabilii locali spun că odată realizat, studiul va fi supus votului consilierilor locali, care vor alege una dintre variantele propuse de specialişti. Investiţiile ar costa mai multe milioane de euro, dar suma necesară va fi estimată de către specialiştii care vor realiza studiul.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc