Fără o planificare nu poți aștepta rezultate, indiferent de business. Acest lucru pare a fi înțeles și de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a dispus înfiinţarea la nivelul Direcţiilor pentru Agricultura Judeţeană a Comitetelor de Analiză a Strategiilor de Dezvoltare Zonală. Din aceste comitete fac parte reprezentanţi ai entităţilor de stat din sectorul agricol, împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale.
În județul Hunedoara, acest comitet este funcțional și, așa după cum spune chiar directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultura Judeţeană Hunedoara, Ioan Furca, au fost deja colectate o serie de propuneri pertinente făcute de către producătorii agricoli.
Acest comitet are în componenţă reprezentanţi ai entităţilor de stat din sectorul agricol, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale, având rolul de a identifica elementele necesare strategiei de dezvoltare a sectorului agroalimentar, în perioada 2014-2020 şi stabilirea viitoarelor politici de susţinere a producătorilor agricoli. Noi deja am reţinut o serie de propuneri pertinente făcute de reprezentanţii producătorilor agricoli pe care le-am transmis sub forma unui raport la nivelul ministerului. Am constatat că multe din aceste problematici au implicaţii şi cer soluţii de la nivelul administraţiei locale, fapt pentru care am invitat şi vom mai invita la întrunirile comitetului şi reprezentanţi ai primăriilor din judeţ ” , spune Ioan Furcă.
Printre propunerile făcute deja în urma consultărilor sunt îmbunătăţirea cadrului legal din domeniul agricol, cu trimitere la exploatarea pajistilor, înfiinţarea camerelor agricole, stabilirea preţurilor de referinţă la cereale, asigurarea pieţelor şi a spaţiilor de depozitare, asigurarea finanţării accesibile prin mecanismul creditului rural, susţinerea reglementării proprietăţii, susţinerea financiară şi de resursă umană a asociaţiilor profesionale.
Înfiinţarea acestui comitet este utilă, mai ales în condițiile în care membrii noştri s-au confruntat şi în cursul acestui an cu o serie de probleme rezultate din elaborarea unor acte normative fără a fi consultaţi cei direct vizaţi, sau aspecte legate de neaplicarea unor legi, absenţa unor forme specifice de sprijin pentru apicultori, cum ar fi subvenţiile. De data aceasta sperăm ca problematica susţinută de către noi toţi să fie parte integrantă a acestor politici şi strategii agricole viitoare ” a declarat Iosif Korb, reprezentantul asociaţiei crescătorilor de albine.
Nu toate problemele ridicate de agricultori și-au găsit o rezolvare imediată sau o posibilă soluție. Una dintre problemele pentru care nu par a se găsi soluții pertinente este cea a lipsei de informaţii utile, informaţii provenind de la personal calificat, vidul informaţional ce se manifestă ciclic la confluenţa dintre producătorul agricol şi instituţiile agricole. Reprezentanții asociațiilor de producători se plâng și referitor la accesarea fondurilor europene, acuzând birocraţia, documentaţia stufoasă ce trebuie completată și depusă chiar și la cele mai simple tipuri de proiecte.