Cel mai greu lucru de făcut înaintea plecării într-un sejur de vacanță este bagajul. Pe lângă faptul că trebuie să te gândești intens la tot ceea ce vei purta în cele câteva zile de concediu, vei avea mereu sentimentul că ai uitat să mai pui ceva important în valiză sau geantă. Prin urmare, de cele mai multe ori, vei sfârși cu un geamantan burdușit pe care abia vei putea să-l cari după tine – iar în cazul în care vacanța ta nu este cu mașina personală, mersul de la aeroport, autogară sau gară până la locul de cazare va fi un veritabil supliciu care nu are nicio legătură cu ideea de relaxare.
De aceea, este foarte util să întocmești un ”packing list” – cam în felul în care firmele de transport marfă procedează la încărcarea produselor pe camioane pentru a nu le pierde din vedere. Lista te va ajuta foarte mult și îți va fi ca un ghid pentru a nu uita ceva.
Iată o listă standard cu câteva lucruri esențiale pe care o poți folosi ca un punct de pornire pentru făcutul bagajelor la plecarea în vacanță
- Hainele potrivite pentru destinație și temperatura preconizată
Nu ar trebui să te gândești să pui în valiză tot ceea ce ai visat să porți, sau ți-ai dorit dar nu ai avut curajul în condițiile de acasă. Lucrul cel mai indicat este să iei cu tine o ținută confortabilă deoarece vacanța nu e un loc unde să faci experimente de modă, ci unul unde vrei să te simți cât mai departe de presiunea cotidiană.
Un lucru eficient de făcut ar fi să combini câteva seturi de haine care se potrivesc și care să-ți ajungă pentru câteva zile, adică cămăși, rochii, fuste, tricouri și încălțăminte cât mai casual și mai ușor de purtat deoarece se presupune că te vei limba foarte multe pentru a descoperi locații noi și interesante.
Dacă alegi țara noastră ca destinație, o idee excelentă ar fi să descoperi România cu Karpaten și să alegi acele zone pe care nu le-ai văzut încă. Cu siguranță vei găsi că natura locală mai are încă multe de oferit.
- Echipamentele electronice
Desigur, nu este vorba de telefonul inteligent pe care cu siguranță nu-l vei uita. Aici este vorba mai ales de acele aparate și accesorii care, uitate acasă, îți vor provoca o grămadă de regrete: încărcătorul de la smartphone, camera aceea foto bună – mai ales dacă ești și pasionat de fotografia peisajelor, baterii, acumulatoare, selfie stick, laptop, etc.
Amintește-ți că echipamentele electronice trebuie să fie foarte bine ambalate, pentru a evita deteriorarea acestora la transport. Un sfat bun ar fi să le pui în geanta de mână sau într-un rucsac adecvat pentru a le proteja. Dacă pleci cu avionul, nu alege bagajul de cală pentru aceste obiecte, dar, dacă nu ai de ales, încearcă să le așezi astfel încât să fie bine înfășurate în haine sau prosoape astfel încât să reziste la eventualele lovituri și manipulări.
- Un mic kit de prim ajutor
Este recomandat să nu uiți o mică trusă de prim ajutor în bagajul tău. Acest lucru este cu atât mai important cu cât vacanța ta este în zone sălbatice, mai nepopulate sau cu acces mai dificil la servicii de sănătate cum ar fi de exemplu: trasee dificile în, munți, locații izolate în Delta Dunării, la care nu se poate ajunge decât pe apă, etc.
Trusa ar trebui să includă pe lângă medicamentele prescrise ,dacă te afli sub vreun tratament, câteva calmante pentru dureri, bandaje, antihistaminice, un antibiotic, spray de insecte, în special pentru țânțari, cremă de protecție solară, alifii pentru arsuri după plajă.
Așadar, făcutul bagajelor înaintea vacanței nu trebuie să se transforme într-o corvoadă neplăcută, iar pentru avea siguranța că nu ai uitat nimic din ceea ce ar putea să-ți deranjeze relaxarea planificată, apelează întotdeauna la un tip metodic de împachetare a lucrurilor înainte de a pleca.
Sursa foto: pixabay.com