AcasăSTIRICum a reușit un film despre o fabrică de vibratoare din Ungaria...

Cum a reușit un film despre o fabrică de vibratoare din Ungaria să anuleze un festival din Polonia

[ad_1]

La începutul lunii martie, un festival de film polonez a fost anulat de ministrul Culturii din acestă țară cu doar o zi înainte de deschiderea planificată. Mai mult, directorul Arhivelor Naționale de Film – Institutul Audiovizualului, organizator al festivalului, a fost demis. Două scurtmetraje au fost motivul acestei decizii, unul dintre filme având legături puternice cu Ungaria.

Mulți oameni din Polonia se luptă deja de ani întregi pentru drepturile fundamentale și rezolvarea unor probleme sociale, fie că este vorba despre dreptul ca femeile să decidă ce să facă cu propriul corp sau despre problema cuplurilor de același sex. Agresiunea și abuzul împotriva femeilor este un subiect care, deși tabu din perspectiva autorităților de la Varșovia, reapare din când în când, ținând prima pagină a ziarelor din Polonia.

Această problemă, mai precis un scurtmetraj despre abuzul asupra femeilor, a fost unul dintre motivele pentru care un festival de film online numit ”Herstorie” a fost anulat chiar în ultimul moment. Festivalul a fost organizat de Arhivele Filmului Polonez în perioada 4-8 martie pe site-ul institutului, Ninoteka, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Potrivit cotidianului Gazeta Wyborcza, festivalul a fost „suspendat pentru o perioadă de timp nedeterminată”, chiar pe 3 martie, printr-o decizie ministerială, în timp ce directorul Arhivelor, Dariusz Wieromiejczyk, a fost demis din funcție și înlocuit.

Potrivit sursei citate, directorul demis a fost contactat printr-un apel telefonic de către secretarul de stat Jaroslaw Sellin care i-a cerut să anuleze imediat festivalul. Când Wieromiejczyk a cerut un motiv pentru a face acest lucru, i s-a spus că Piotr Glinski, ministrul Culturii din Polonia, a decis asta. Se pare că motivul pentru care ministrul a decis anularea festivalului este legat de conținutul a două filme ce urmau să fie prezentate în timpul festivalului.

Unul dintre ele este filmul regizat de Karina Paciorkowska și intitulat ”You Don’t Have Distance”, în timp ce al doilea este un scurtmetraj de 6 minute numit ”Vibrant Village”, regizat de Weronika Jurkiewicz.

Scurtmetrajul ”Vibrant Village” a fost filmat într-un mic sat maghiar și prezintă povestea unei fabrici care produce vibratoare. Or, această temă pare a fi prea puternică pentru pudicii politicieni polonezi, așa că au cerut anularea festivalului.

În timp ce bărbații beau la barul din sat, femeile lucrează la fabrica de vibratoare

Decizia guvernului de la Varșovia este stranie, totuși, mai ales că ambele filme considerate indezirabile au ajuns deja de multă vreme pe marele ecran, cel mai adesea ca parte în diferite festivaluri, atât în ​​Polonia, cât și în afara țării.

Scurtmetrajul maghiar, de exemplu, a fost prezentat publicului în cadrul celui de-a 17-a ediții a Festivalului de Film Verzió din Ungaria.

După ce a aflat motivul oficial de amânare a festivalului, decizie cu care fostul director al Arhivelor nu a fost de acord, el a scris o scrisoare ministrului Culturii, cerându-i o audiență.

„Aceste filme sunt pur și simplu despre problemele femeilor care trăiesc într-o lume modernă. Nu este nimic șocant, distructiv sau respingător moral la ele. Ele au câștigat deja și premii la diferite alte festivaluri. Rămân la opinia mea că schimbarea selecției de filme cu o zi înainte de debutul festivalului este considerată inexplicabilă și distruge imaginea acestuia”, a scris Wieromiejczyk în scrisoarea adresată lui Glinkski cu două zile înainte de evenimentul online.

Din păcate, audiența cerută de el nu a adus rezultate, așa că Dariusz Wieromiejczyk a demisionat.

Foto: captură video

Sursa: Gazeta Wyborcza

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: