Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a publicat un studiu intitulat „Responsabilitate pentru Educaţie!” , document care atrage atenţia asupra faptului că Majoritatea universităţilor din România au crescut, în ultimul an, atât taxele de studiu, cât şi taxele de cămin, în condiţiile unei finanţări a educaţiie mult sub ceea ce este necesar.
ANOSR a analizat situaţia din cadrul a 23 de universităţi din ţară, constatând că în 17 dintre universităţile analizate taxele de şcolarizare au crescut începând cu noul an universitar. De asemenea, în mai mult de jumătate dintre cele 23 de universităţi taxele de cămin au fost şi ele majorate. Academia de Studii Economice Bucureşti a crescut taxele pentru licenţă şi masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei). La Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei.
Regia lunară pentru cămine este şi ea una împovărătoare pentru majoritatea studenţilor. Astfel, pentru o cameră cu două sau trei locuri la căminul Akademos al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, regia lunară este 500 de lei. În vestul ţării, la Universitatea Politehnica Timişoara, pentru o cameră cu 5 locuri regia lunară este de 95 de lei, iar la Academia de Studii Economice pentru o cameră cu patru locuri, regia este de 120 de lei.
Taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România şi sunt cauza principală a abandonului şcolar – în universităţi, doar jumătate din studenţi termină facultatea începută. Actualele creşteri de taxe şi ineficienţa măsurilor de sprijin a studenţilor cu venituri scăzute sau defavorizaţi în alt fel arată importanţa scăzută pe care guvernanţii, atât cei actuali cât şi cei din guvernele trecute, o acordă tinerei generaţii”, a declarat Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.