AcasăADVERTORIALCopiii au nevoie de ochelari de soare mai mult decât adulţii: iată...

Copiii au nevoie de ochelari de soare mai mult decât adulţii: iată de ce!

Protejarea adecvată a ochilor de soare nu mai este de mult timp doar un moft, ci o necesitate şi ar trebui realizată la orice vârstă şi, în special, la copii. 

Părinţii se întreabă deseori dacă cei mici chiar au nevoie de ochelari de soare, iar răspunsul este un da categoric! În plus, ochii copiilor sunt mai vulnerabili decât ai adulţilor şi au nevoie de protecţie adecvată chiar mai mult decât cei mari!

Problemele de vedere pot apare la orice vârstă, iar prevenirea acestora se poate face uşor cu ochelarii de soare pentru copii. Află şi tu mai multe lucruri despre necesitatea ochelarilor de soare pentru copii și cum îi poți alege pe cei mai potriviți.

Ochii copiilor sunt mai vulnerabili decât ai adulţilor

Copiii au nevoie de ochelari de soare mai mult decât adulţii pentru că ochii lor permit trecerea radiaţiilor UV într-o măsură mult mai mare. Ochii copiilor sunt încă în curs de dezvoltare, pupilele lor sunt mai mari decât ale adulţilor şi vor acumula mai multe raze UV. 

Acestea, dacă ajung în spatele ochilor, provoacă leziuni cumulate şi ireversibile ale retinei, expunând ochii micuţilor la numeroase complicaţii. 

De asemenea, copiii petrec mai mult timp pe afară decât cei mari, iar expunerea suplimentară îi face de trei ori mai susceptibil la afecţiunile oculare cauzate de radiaţiile solare. 

Expunerea totală la lumina soarelui este corelată cu probleme oculare grave mai târziu în viaţă, inclusiv cu dezvoltarea cataractei și a degenerescenței maculare. Purtarea unei pălării blochează doar 50% din razele UV, ceea ce nu este suficient pentru a proteja ochii micuţilor. 

Cel mai bine este ca ei să poarte atât o pălărie, cât şi o pereche de ochelari de calitate care blochează în procent cât mai mare razele UV. 

Probleme frecvente ale ochilor cauzate de razele soarelui

Ochelarii de soare cu  protecţie UV 400  blochează în procent de 100% radiaţiile UV, iar purtarea lor de la vârste fragede reduce substanţial riscul apariţie afecţiunilor cauzate de razele soarelui. 

Iată care pot fi acestea:

Cataracta

Apare atunci când cristalinul ochiului devine întunecat. Persoanele care dezvoltă cataractă descriu efectul ca fiind similar cu privirea printr-o fereastră acoperită de gheaţă. Îndepărtarea cataractei necesită de obicei o intervenție chirurgicală, așa că prevenirea este esențială. 

Cercetările indică faptul că expunerea substanțială la razele UV poate crește probabilitatea apariției cataractei  mai târziu în viață.

Pterigionul

Este un tip de tumoare benignă numită și „ochiul surferului”. Pterigionul apare atunci când  radiațiile UV cauzează divizarea anormală a celulelor din ochi şi apare o creștere rozalie în apropierea corneei. 

Pterigionul afectează adesea ambii ochi și poate crește suficient de mare pentru a acoperi întreaga pupilă şi, dacă se întâmplă acest lucru, vederea poate fi afectată semnificativ.

Fotokeratita și foto conjunctivita 

Se pot asemăna cu arsurile solare pe ochi. În fiecare caz, razele UV de la lumina soarelui provoacă inflamarea țesuturilor din interiorul ochiului. 

Fotokeratita apare atunci când corneea se inflamează în timp ce foto conjunctivita este o inflamație a membranei care căptușește orbita și pleoapele şi care se numeşte membrană conjunctivă.

Ochii copiilor trebuie protejaţi tot timpul de razele soarelui

Radiaţiile UV sunt prezente în atmosfera 365 de zile pe an, chiar şi în zilele înnorate. Daunele acestora sunt cumulative, apar în timp şi sunt ireversibile. 

Pentru că micuţii petrec mai mult timp pe afară decât adulţii, 50% din expunerea la UV de-a lungul unei vieţi se acumulează înainte de vârsta de 18 ani.

De aceea, nu este niciodată prea devreme pentru a oferi copiilor ochelari de soare de calitate care să le protejeze ochii cât mai bine de razele UV. 

Există o mare varietate de opțiuni de ochelari de soare pentru toate vârstele copiilor, de la 6 luni la 18 ani. 

La ce să fii atent când alegi o pereche de ochelari de soare pentru copii

  • Să asigure protecție cu spectru UV complet care blochează 100% atât razele UVA, cât și UVB. UV 400 blochează toate lungimile de undă ale razelor solare până la 400 de nanometri.
  • Să aibă rame și lentile de înaltă calitate dintr-o sursă credibilă.
  • Să fie confortabili şi potriviţi pentru ca cei mici să îi poarte cu plăcere şi să nu le cadă când se joacă sau aleargă. 
  • Cu cât este mai multă piele acoperită, cu atât va fi mai puțină expunere la UV în jurul zonei delicate a ochilor. 
  • Să aibă ramele rezistente la impact care nu se îndoaie şi nu se rup şi care pot face faţă unui stil de viaţă activ şi energic.
  • Să fie dotaţi cu lentile rezistente la zgârieturi. 

Cu cât îi vei dezvolta mai devreme copilului tău obişnuinţa de a purta ochelari de soare afară, cu atât sunt mai mici riscurile ca ochii lui să sufere de daunele cauzate de radiaţiile UV şi să aibă probleme oculare în viitor. Începe să faci acest lucru chiar acum!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc