Funcţionarea exploataţiilor agricole în parametrii legislaţiei în domeniu presupune în primul rând cunoşterea cadrului legal specific,respectarea normativelor în vigoare şi realizarea tuturor condiţiilor impuse de către acestea. Există o serie de unităţi şi activităţi specifice creşterii animalelor care sunt supuse controlului sanitar-veterinar,o altă categorie trebuind să se supună înregistrării sau autorizării din acest domeniu de activitate. Exploataţiile din sectorul de creştere a animalelor sunt de trei categorii:
a) exploataţii nonprofesionale (gospodăreşti, GP), inclusiv exploaţiile apicole familiale
b) explotaţii comerciale tip industrial
c) exploataţii comerciale de tip A
Fiecare dintre aceste tipuri de exploataţii se supune unui anume fel de regim procedural sanitar-veterinar. Pentru a veni în sprijinul întrepinzătorilor din acest domeniu de activitate, ne-am adresat DSVSA Hunedoara, care ne-a transmis detalii privind procedurile specifice de control,înregistrare sau autorizare a acestor tipuri de exploataţii.Acestea vă vor fi prezentate în comunicatul tehnic elaborat de serviciul de specialitate al DSVSA.
Procedura de înregistrare şi autorizare/înregistrare sanitar veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sanătăţii şi a bunăstării animalelor, precum şi a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală ce nu sunt destinate consumului uman, a unităţilor ce desfăşoară activităţi în domeniul hranei pentru animale şi a unităţilor ce depozitează şi comercializează produse farmaceutice de uz veterinar
1. Unităţi supuse controlului sanitar veterinar:
a) unităţi din domeniul creşterii şi colectării animalelor (inclusiv familii de albine şi viermi de mătase)
b) mijloace de transport animale vii
c) unităţi din domeniul producerii şi comercializării hranei pentru animale de fermă
d) unităţi din domeniul producerii şi comercializării hranei pentru animale de companie
e) mijloace de transport a hranei pentru animale de fermă
f) unităţi de incinerare/neutralizare a cadavrelor sau părţi de cadavre, cimitire de animale
g) unităţi de transport a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman
h) unităţi care produc şi comercializează produse medicinale veterinare
i) cabinete veterinare, spitale veterinare
j) adăposturi de câini fără stăpân, canise, pensiuni pentru animale de companie
k) bazine piscicole pentru producţie şi comercializare, bazine piscicole pentru pescuit sportiv
l) staţii de incubaţie de tip gospodăresc şi industrial
m) tabere de vară/stâne de animale
n) târguri de animale vii, expoziţii de animale vii
menajerii, grădini zoologice
o) formaţiuni de D.D.D. proprii, formaţuini de D.D.D. cu efectuarea activităţii la terţi
ÎNREGISTRAREA, AUTORIZAREA/ÎNREGISTRAREA UNITĂŢILOR SUPUSE CONTROLULUI SANITAR VETERINAR SE FACE ÎN CONFORMITATE CU RESPECTAREA LEGISLAŢIEI SANITAR VETERINARE: ORDINUL PREŞEDINTELUI A.N.S.V.S.A. NR. 16/2010, 112/2010, 36/2012, 37/2012 şi altele.
2. Unităţi supuse înregistrării sau autorizării/înregistrării sanitar veterinare
Toate unităţile înregistrate la Registrul comerţului care deţin un cod CAEN pentru una din activităţile supuse controlului sanitar veterinar şi deţin COD UNIC DE ÎNREGISTRARE (CUI).
Toate unităţile, asociaţiile care au prevăzut în statut un cod CAEN pentru desfăşurarea uneia din activităţile supuse controlului sanitar veterinar şi deţin COD DE ÎNREGISTRARE FISCALĂ (CIF).
3. Clasificarea exploataţiilor de creştere a animalelor:
a) exploataţii nonprofesionale (gospodăreşti, GP), inclusiv exploaţiile apicole familiale
b) explotaţii comerciale tip industrial
c) exploataţii comerciale de tip A
Exploataţii nonprofesionale – exploataţie de animale, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) deţinută de persoane fizice, neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului.
Explotaţie comercială tip industrial – exploataţie de animale, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA) şi autorizată sanitar veterinar, deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau de persoane juridice organizate în condiţiile legii care îndeplinesc prevederile normelor de biosecuritate şi bunăstare a animalelor.
Exploataţie comercială de tip A – exploataţie de animale deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau de persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrată de Oficiul Registrului Comerţului, înregistrată sanitar veterinar pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), exploataţie care deţine dotări minime pentru creşterea animalelor
AUTORIZAŢIA SANITAR VETERINARĂ PENTRU EXPLOATAŢIILE COMERCIALE ŞI PENTRU MIJLOACELE DE TRANSPORT ANIMALE VII ESTE ELIBERATĂ DE CĂTRE D.S.V.S.A. HUNEDOARA CU RESPECTAREA ORDINULUI PREŞEDINTELUI A.N.S.V.S.A. NR. 16/2010.
ÎNREGISTRAREA SANITAR VETERINARĂ PENTRU EXPLOATAŢIILE COMERCIALE DE TIP A SE FACE CU RESPECTAREA ORDINULUI PREŞEDINTELUI A.N.S.V.S.A. NR. 112/2010 EMIS PENTRU COMPLETAREA ŞI MODIFICAREA ORDINULUI NR. 16/2010.
ÎNREGISTRAREA ÎN S.N.I.I.A. A EXPLOATAŢIILOR NONPROFESIONALE SE FACE CU RESPECTAREA ORDINULUI NR. 40/2010, MODIFICAT CU ORDINUL NR. 28/2011
Înregistrarea/autorizarea sanitar veterinarĂ a unitĂŢilor de producere a furajelor, a unitĂŢilor care comercializeazĂ furaje pentru animale Şi a mijloacelor de transport furaje pentru animale se face În conformitate cu Ordinul NR. 109/2010 Şi este eliberatĂ de cĂtre D.S.V.S.A Hunedoara.