Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a luat taurul de coarne în ceea ce priveşte contestaţiile depuse pentru execuţia loturilor 2 şi 3 din tronsonul de autostradă Lugoj-Deva şi a decis să respingă acţiunile respective, dând astfel posibilitatea ca în maximum 10 zile să poată fi încheiate contractele de execuţie cu câştigătorii.
CNSC a respins contestaţiile formulate de către Strabag şi UMB astfel că rezultatul licitaţiei de execuţie pentru cele două loturi rămâne neschimbat. Astfel, căştigătoarea licitaţiei de execuţie pentru Lotul 2 este asocierea SC Salini SpA – SC Secol SpA, iar cea pentru lotul 3 este asocierea SC Teloxim Con SRL – Comsa SA – Aldesa Construcciones SA – Arcadis Eurometudes SA.
În aceste condiţii, conform deciziei adoptate, CNSC poate în termen de maxim 10 zile să semneze contractele de execuţie, iar lucrările pot demara. Totuşi, decizia CNSC poate fi contestată la rândul său în termen tot de zece zile.
Şi în cazul lotului 4 al Tronsonului de autostradă Deva-Lugoj există o contestaţie depusă, urmând ca CNSC să dea în cel mai scurt timp un verdict.
Pentru loturile 2 şi 3, costurile estimative sunt de 2,088 miliarde de lei fără TVA – 9,3 milioane de euro în medie pe kilometru, iar pentru lotul 4 de 1,045 miliarde de lei, fără TVA, echivalentul a 10,5 milioane de euro pe kilometru. Finanţarea tronsoanelor în cauză se va face din fonduri europene nerambursabile în proporţie de 85 %, restul de 15 % fiind asigurat de la bugetul de stat.
Pentru toate cele trei loturi, durata contractelor este de 6 ani şi jumătate, din care 6 luni proiectarea, 2 ani execuţia şi 4 ani garanţia.
Autostrada Lugoj-Deva face parte din Coridorul IV paneuropean, care începe în Germania şi se continuă pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. În România, traseul trece prin Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti, Feteşti şi Constanţa, ruta continuând apoi până la Istanbul.