Reprezentanți ai celor patru județe care formează Regiunea de Dezvoltare Vest s-au întâlnit astăzi la Reșița pentru a discuta despre viitorul regiunii. Au fost abordate exclusiv probleme de ordin tehnic, dar s-a discutat și despre chestiuni strategice referitoare la viitoare proiecte care să conducă la dezvoltarea regiunii.
Sala de Ședințe a Consiliului Judeţean Caraș–Severin a găzduit astăzi ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest, organism care ar putea constitui viitoarea bază a structurii de conducere din regiunea noastră. Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest este organismul regional deliberativ al Regiunii Vest, constituit odată cu semnarea Convenţiei de Asociere a celor patru judeţe din regiune. CDR Vest coodonează activităţile de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională. CDR Vest este alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene şi din câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii. Acest consiliu alege un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ. Aceste funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.
Ședința de astăzi a fost condusă de Sorin Frunzăverde, în calitate de Președinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, iar reprezentanții Agenției Regionale de Dezvoltare (ADR) Vest au fost invitații speciali ai întâlnirii. Sorin Maxim, directorul ADR Vest, a făcut o informare cu privire la stadiul implementării Programului Operațional Regional (Regio-POR) și al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice-axa prioritară 1 (POSCCE) în Regiunea Vest, precum și cu privire la stadiul activității de planificare pentru Regiunea Vest corespunzătoare perioadei 2014-2020. Sumele vehiculate sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, iar Sorin Frunzăverde, susține că banii vor fi dedicați proiectelor de relevanță județeană, interjudețeană și relevanță locală cu target clar pe anumite localități.
În câteva săptămâni, agenția de dezvoltare regională va identifica, evident, în colaborare cu județele și municipiile reședințe de județ, proiectele importante, dezvoltarea lor urmând să fie în sarcina agenției de dezvoltare regională. Pe de altă parte, la propunerea domnului Maxim, am hotărât, împreună cu domnul președinte, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului de dezvoltare regională să construim instituțional o serie de instrumente care să ne ajute în derularea fondurilor europene în principal, așa cum am mai afirmat, pentru cercetare, pentru inovare, pentru dezvoltarea mediilor de afaceri. Aceste construcții instituționale se vor realiza prin participarea celor 4 consilii județene: Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș. Și sperăm noi prin participarea primăriilor de municipii din fiecare județ. Este o premieră în acest sens pentru că niciunde, în nicio regiune de dezvoltare economică nu a fost gândită o asemenea construcție instituțională până acum, dar în condițiile în care probabil județele vor primi prerogative multiple în dezvoltarea social economică, administrativă așa cum prevede proiectul de lege pe care ministrul Dragnea l-a lansat, cu atât mai mult este nevoia să creăm asemenea instituții care să faciliteze accesul la fondurile europene”, a declarat Sorin Frunzăverde.
Copyright Foto: expressdebanat.ro