AcasăADMINISTRATIEConsiliul Județean Sălaj se implică în salvarea monumentelor istorice aflate în pericol

Consiliul Județean Sălaj se implică în salvarea monumentelor istorice aflate în pericol

[ad_1]

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, s-a întâlnit luni cu Bogdan Ilieș, vicepreședintele Asociației Arhaic, care gestionează în zona Sălajului proiectul “Ambulanța pentru Monumente”, pentru a discuta despre soluțiile prin care pot fi salvate bisericile de lemn aflate pe lista monumentelor istorice. La întâlnire au mai participat arhitectul șef al județului, Aletta Popovici, și consilierul județean Paul Maghiu.

Administrația județeană derulează de mai mulți ani un program de finanțare pentru protecția monumentelor istorice din grupa valorică B, prin care de la bugetul județului se acordă sprijin financiar pentru conservarea, restaurarea, intervenția și protejarea monumentelor de interes local. În acest context, reprezentantul Asociației Arhaic a propus ca administrația județului să extindă programul, astfel încât de finanțare să poată beneficia și monumentele de categorie A, multe dintre ele aflate în pericol iminent de distrugere.

„Apreciez pasiunea voluntarilor de la Asociația Arhaic, precum și eforturile pe care le depun în domeniul salvgardării bisericilor de lemn din Sălaj și cred că este nevoie să facem front comun pentru a recupera și a transmite generațiilor viitoare această prețioasă zestre. Programul de finanțare pe care îl derulăm încă din 2018 a fost conceput în baza Hotărârii Guvernului nr. 1.430 din 2013, ce stabilește normele metodologice privind situațiile în care Ministerul Culturii și autoritățile administrației publice locale contribuie la acoperirea costurilor lucrărilor de protejare şi de intervenţie asupra monumentelor istorice, proporţia contribuţiei, procedurile, precum şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească proprietarul. Ne dorim să extindem acest program, astfel încât să contribuim la salvarea cât mai multor clădiri de patrimoniu de pe raza județului nostru. Consider că protejarea și valorificarea patrimoniului cultural este o responsabilitate pe care o avem pentru generațiile viitoare”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.

Președintele CJ Sălaj i-a propus reprezentantului Asociației Arhaic să întocmească o listă a bisericilor de lemn din județ, cu prioritizarea celor aflate în pericol de degradare. Administrația județeană este interesată să acceseze atât fonduri guvernamentale, cât și europene în vederea restaurării picturilor din vechile lăcașuri de cult.

În proiectul de buget pentru acest an a fost propusă suma de 400.000 de lei pentru derularea Programului de finanțare “Protecţia monumentelor istorice – grupa B, de pe raza administrativ-teritorială a judeţului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”, 30% din total având ca destinație intervențiile în situații de urgență. Programul are ca obiectiv acoperirea parțială a costurilor cu lucrările de întreținere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a respectivelor monumente, pentru care există autorizație de construire valabilă sau în vederea acoperirii parțiale a costurilor elaborării documentațiilor tehnice.

(FOTO: Ambulanta pentru Monumente Salaj)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc