AcasăSTIRICLUJConcert de excepție la Opera Națională din Cluj

Concert de excepție la Opera Națională din Cluj

Unele momente și trăiri sunt irepetabile, iar ceea ce s-a petrecut în această seară pe scena Operei Naționale Române de la Cluj este fără îndoială un astfel de moment. Lucrarea ”LA VISION DE SÄUL” de George Enescu a fost prezentată în premieră mondială și tot o primă audiție, dar de data aceasta doar pentru publicul clujean, a fost ”ORATORIUL DE PAȘTI” de Valentin Timaru.

Un concert-eveniment oferit în premieră ”La vision de Säul” de George Enescu – ”Oratoriul de Paşti” de Valentin Timaru a avut loc duminică la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca.

“În primul rând, le mulţumesc celor care s-au gândit să facă această inspirată asociere, George Enescu – Valentin Timaru. Când s-a pornit la drum cu acest proiect dedicat Sărăbătorilor Pascale, în program era inclus doar “Oratoriul de Paşti” de Valentin Timaru. La propunerea Maestrului Cornel Ţăranu, care cu multă dragoste ne-a dezvăluit un mic secret, care de fapt este foarte mare, descoperirea în arhiva Muzeului Enescu de la Bucureşti a partiturii La vision de Saul, s-a ajuns şi la cea de a doua lucrare a serii. Este o lucrare mai mult decât inedită. Cei prezenţi duminică seara au ascultat performanţa lui Enescu care la numai 14 ani s-a aplecat cu atâta robusteţe asupra unui subiect strict istoric, un moment din viaţa primului rege al Israelului, Saul. La vision de Saul prinde viaţă pe scena lirică clujeană graţie Maestrului Cornel Ţăranu, graţie unui colectiv în mijlocul căruia sunt bucuros să mă aflu din nou. Cât priveşte lucrarea în sine, ea păstrează o parte din tradiţia operistică clasică. Există un preludiu cu caracter wagnerian, cu multe înlănţuiri de fraze la solişti, cu reminiscenţe de muzică franceză. Nu trebuie uitat faptul că atunci când compune La vision de Saul, Enescu era elevului lui Massenet. Sunt fraze muzicale bine structurate şi închegate încât acea scenă lirică are o forţă dramaturgică pe care eu nu am întâlnit-o în alte lucrări. Noi o prezentăm sub forma unui concert – spectacol, suplinind prin proiecţii dramaturgia lucrării, a celor două de fapt. Mai departe… Toate cele trei personaje, Saul, Mical, David, se regăsesc în toate variantele istorice. Cu o subliniere, este vorba despre Mical, căreia francezii îi spun Micol, alţii Michal, ea este Mical în ebraică. Momentul ales de Enescu reprezintă ultima strălucire a lui Saul, cel care nu a respectat canoanele impuse de prorocul Samuel, cel care l-a uns ca rege”, a declarat dirijorul Gheorghe Victor Dumănescu.

Prezentată în primă audiţie mondială absolută pe scena clujeană, cantata ”La vision de Säul” poartă inconfundabila semnătură şi aura lui George Enescu, fiind una dintre primele lucrări ale prodigiosului compozitor, impresionând prin profunzimea şi autenticitatea sa. Lucrarea a fost compusă în anul 1895 la Paris, fiind una dintre primele lucrări ale compozitorului care avea la momentul acela doar 14 ani.

Numele lui George Enescu are o rezonanţă universală deosebită, personalitatea sa complexă fascinând în continuare atât artişti reputaţi, cât şi pe iubitorii artei lirice. Sălile neîncăpătoare ale tuturor spectacolelor ce-i titrează numele, cât şi Festivalul internaţional desfăşurat anual în memoria sa dovedesc eternitatea unui artist desăvârşit, precizează organizatorii.

Cea de-a doua parte a concertului, ‘Oratoriul de Paşti’ de Valentin Timaru, a fost prezentată în primă audiţie în Cluj-Napoca, în prezenţa compozitorului său. Premiera absolută a acestei lucrări a avut loc în 31 martie 2018, la Teatrul de Operă şi Operetă ‘Nae Leonard’ din Galaţi, pe aceeaşi scenă unde, cu câteva luni înainte, fusese interpretat şi Oratoriul de Crăciun, aflat sub aceeaşi semnătură.

Compozitorul clujean Valentin Timaru este autorul a numeroase lucrări cu caracter religios, ‘Oratoriul de Paşti’ reprezentând o incursiune lirică prin evenimentele biblice ale Noului Testament

Programul complet al serii:

LA VISION DE SAÜL, de GEORGE ENESCU
ORATORIUL DE PAȘTI, de VALENTIN TIMARU

Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu
Regia artistică: Mihaela Bogdan
Scenografia: Anca Pintilie

partea I: La vision de Saül, primă audiție absolută

Saul, roi d’Israel: Cristian Hodrea
David: Cristian Mogoșan
Michal, fille de Saul, femme de David: Irina Săndulescu Bălan

Editarea manuscrisului original (partitura generală, reducția pentru pian, extragerea și redactarea știmelor pentru fiecare instrument din orchestră): Flaviu Mogoșan
Corectura partiturilor redactate după manuscris: Adrian Morar
Traducerea libretului: Adela Bihari

partea a II-a: Oratoriul de Paști, primă audiție

Iisus: Petru Burcă
Evanghelistul: Florin Sâmpelean
Ioan Botezătorul: Sebastian Balaj
Petru: Samuel Barani (invitat)
Iuda: Eusebiu Huțan
Îngerul: Liliana Neciu
Primul tâlhar: Samuel Barani (invitat)
Al doilea tâlhar: Eusebiu Huțan

Orchestra și Corul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijorul corului: Corneliu Felecan
Regie scenă, culise: Alina Simona Nistor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc