AcasăSTIRIHUNEDOARACompozitorul, muzicologul şi dascălul Sigismund Toduţă, omagiat la 105 ani de la...

Compozitorul, muzicologul şi dascălul Sigismund Toduţă, omagiat la 105 ani de la naştere

TodutaBiblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a omagiat personalitatea marelui compozitor, muzicolog și profesor Sigismund TODUȚĂ cu prilejul împlinirii a 105 ani de la nașterea lui. Un numeros public format din elevi de la liceele din Deva a fost prezent marţi în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, unde a fost prezentată viaţa şi activitatea compozitorului.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva și-a format deja o tradiție din prezentarea și popularizarea contribuției marilor noastre figuri ale culturii, științei, politicii la afirmarea civilizației române în lume. Ne propunem ca la aceste manifestări să participe în special tineri, elevi de la școlile din Deva, care doresc să cunoască viața și creația marilor noastre figuri ale culturii și științei”, spune directorul bibliotecii, Sebastian Bara.

Județul Hunedoara a dat țării și lumii mari personalități, din toate domeniile culturii și științei. Muzica a fost și ea foarte bine reprezentată și slujită de mari nume care s-au născut și    s-au afirmat pe aceste meleaguri. Amintim doar numele dirijorului Ludovic Bacs, al cântărețelor de operă Teodora Lucaciu și Stela Simonetti, al compozitorilor Sabin Drăgoi, Liviu Comes și Nicolae Boboc. Din această enumerare, nu poate lipsi Sigismund Toduță, născut la Simeria, cel care s-a afirmat în domeniul artei sunetelor și a scris o pagină importantă în istoria muzicii românești.

După prestigioase studii la Academia „Santa Cecilia” din Roma, o carte de vizită excepțională pentru viitorul muzician, Sigismund Toduță s-a dedicat compoziției, studiilor de muzicologie și artei pedagogice muzicale.

Compozitor, muzicolog și dascăl, în toate aceste trei domenii a lăsat o moștenire extrem de importantă și a contribuit la formarea și afirmarea școlii românești de compoziție și muzicologie.

La Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj a format generații de profesori de muzică, muzicologi și compozitori. Aici a predat toate disciplinele teoretice: teorie, solfegiu, dictat, armine, contrapunct, forme, compoziție, aceasta din urmă devenind cu timpul disciplina căreia i s-a dedicat și în care a excelat.

Activitatea de compozitor a fost extrem de prolifică, de la simfonii (dintre care a doua este dedicată lui George Enescu) și concerte pentru diverse instrumente, în special pian, oboi și orchestre de coarde, la muzică de cameră și corală, în care se vădește influența folclorului muzical românesc și la lieduri pe versurile unor poeți români și universali (Eminescu, Goga, Beniuc, Ana Blandiana, Shakespeare, Baudelaire, R. M. Rilke, Eugenio Montale), creația lui Sigismund Toduță este impresionantă. Este demn de menționat faptul că printre poeții ale căror versuri le-a transpus pe muzică, lirica lui Lucian Blaga ocupă un loc predilect, chiar dacă în acei ani poetul era pus la index și era interzis să i se pomenească numele.

Creația lui Sigismund Toduță, personalitatea artistului și întreaga lui activitate au suscitat interesul și admirația lumii muzicale încă din perioada interbelică. Foștii lui studenți îi poartă o pioasă recunoștință pentru tot ce acest Magistru i-a învățat.

Compozitorul Cornel Țăranu, de pildă, are cuvinte elogioase la adresa lui Sigismund Toduță: „Maestrul Toduţă este acel senior, acel prinţ cu nume medieval, Sigismund, care a ştiut să se legene în sunetele primordiale, arhaice, de aulos, ale unui trecut muzical legendar, distilând din aceste seve foarte înalte urzeala capodoperelor pe care le ştim şi pe care le vom păstra cu mare grijă”.

În semn de omagiu, în centrul orașul lui natal, Simeria, a fost amplasat un bust al artistului, o școală din oraș îi poartă numele iar la Deva, cum se știe, Liceul de Arte se numește „Sigismund Toduță”, un nume care obligă și pe care elevii îl onorează așa cum se cuvine.

„Prezentarea vieții și operei lui Sigismund Toduță am făcut-o pentru ca tinerii să înțeleagă că succesul nu se poate obține decât prin muncă, perseverență, dăruire, pasiune, uitare de sine și dedicare totală pe altarul creației. Viața lui Sigismund Toduță este un binevenit exemplu în acest sens, un exemplu din care generația tânără are numai de învățat. Elevii au avut prilejul să vadă din această „viață de om așa cum a fost”, cum ar spune Nicolae Iorga, că drumul spre afirmare în muzică și în orice domeniu deopotrivă este presărat cu privațiuni, cu sacrificii, dar și cu o imensă încredere în forțele proprii și în talentul uriaș pe care Sigismund Toduță l-a avut”, a adăugat directorul bibliotecii

În finalul prezentării, tinerilor li s-au adresat întrebări legate de viața și opera lui Sigismund Toduță, cei care au răspuns corect fiind recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc