AcasăSTIRIARADCompaniile mari din Arad apelează la muncitori din India, pe fondul crizei...

Companiile mari din Arad apelează la muncitori din India, pe fondul crizei forţei de muncă

Mai multe companii din Arad apelează, în ultimul an, la muncitori din India, pentru a-şi completa schemele de personal, în condiţiile în care nu găsesc forţă de muncă calificată pe piaţa locală. O firmă locală de recrutări s-a specializat exclusiv pe aducerea indienilor în vestul ţării, mai ales pentru firme din domeniile automotive şi construcţii care ”lucrează la cota de avarie” din cauza lipsei de angajaţi, scrie news.ro.

Companii mari din judeţul Arad care nu mai găsesc forţă de muncă calificată sunt nevoite să apeleze, în ultimul an, la muncitori din India, aduşi de firmele de recrutare atât pentru că sunt consideraţi bine calificaţi, cât şi pentru că sunt vorbitori de limbă engleză şi se integrează uşor în fabrici.

Aproape 2500 de locuri de muncă sunt vacante la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, de ani de zile judeţul Arad fiind pe primele locuri la nivel naţional privind oferta disponibilă.

Cei mai mulţi indieni lucrează pentru producătorul de vagoane marfă Astra Rail Industries, care de ani de zile se confruntă cu probleme în a găsi personal calificat pe piaţa locală. Compania a angajat 47 de cetăţeni indieni în ultimele luni, toţi fiind sudori.

În fiecare an, România stabileşte un contingent de muncitori străini care pot fi angajaţi, iar în luna august Guvernul a aprobat suplimentarea cu 8.000 a numărului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă (4.000 permanenţi şi 4.000 detaşaţi). Contingetul fusese stabilit iniţial, pentru anul 2018, la 7.000 de lucrători străini.

Din datele Inspecţiei Muncii rezultă că în România sunt activi peste 17.000 de salariaţi cetăţeni străini non UE-SEE, cei mai mulţi din Turcia (3.627), China (2.120), Moldova (1.787) şi Vietnam (1.554).

Principalele domenii de activitate în care lucrează cetăţenii non UE-SEE în România sunt: restaurante, construcţia de nave şi structuri plutitoare, comerţ cu ridicata îmbrăcăminte şi încălţăminte şi lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

 

Sursa: news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc