AcasăSTIRIHUNEDOARA„Comorile României” pleacă în China

„Comorile României” pleacă în China

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva a prezentat ieri în cadrul unei conferințe de presă cele 19 piese de patrimoniu care vor pleca alături de alte piese din colecțiile unor muzee românești la o expoziție în China.

Expoziţia care va fi prezentată publicului chinez se numește „Comorile României“ și va debuta în luna august , urmând a se desfășura pe tot parcurul acestui an. Pentru această expoziţie au fost alese obiecte preistorice de ceramică, reliefuri şi statuete votive romane din bronz şi marmură dar și alte piese reprezentative pentru diferitele perioade istorice ale României.

Cele 19 piese din cadrul colecției MCDR sunt diferite ca funcţionalitate şi ca realizare. Cele mai vechi sunt vasele din ceramică, descoperite în situl arheologic de la Turdaş. O altă piesă foarte veche este o statuetă antropomorfă din mileniul VI – V î.Hr.. Din colecţia care va pleca în China mai fac parte alte două piese din epoca bronzului şi un vas în formă de pasăre care au fost descoperite în urma cercetărilor făcute pe tronsonul autostrăzii. Din perioada romană au fost alese câteva statuete din marmură, dar şi alte obiecte cu reprezentare diversificată. Printre acestea se numără statueta zeiţei Diana şi cea a zeului Mithras. Acestea provin din secolele II – III d.Hr.. O altă piesă importantă este un fragment de conductă din plumb, care face parte dintr-o linie de aducţiune a apei din zona Sarmizegetusei.

[quote_box_center]Este o premieră pentru muzeul nostru faptul că nu mai participăm cu obiecte din aur şi argint. Am pregătit obiecte reprezentative din mai multe epoci din neolitic până la epoca romană. Sunt la fel de importante ca şi bijuteriile dacice care au crescut reputaţia muzeului nostru. Majoritatea provin din situl arheologic de la Sarmizegetusa şi au intrat în colecţia muzeului într-o perioadă de 110 ani. Am ales piese rare, care să nu se repete şi să fie interesante pentru public. De fiecare dată când este nevoie de reprezentarea României la nivel naţional sau internaţional se apelează la Muzeul din Deva“, a declarat managerul MCDR, Liliana Ţolaş.[/quote_box_center]

La expoziţia din China, muzeul din Deva va participa alături de alte 24 de muzee din ţară şi va fi al doilea ca număr de exponate prezentate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc