Stagiunea 2018-2019 va începe, pe 1 septembrie, la Teatrul Regina Maria cu muzicalul ”Scripcarul pe acoperiş”, noul an teatral oferind orădenilor cinci premiere, dar şi spectacole apreciate reluate.
„Noi ne vom strădui să le oferim un program creionat interesant, să jucăm mult şi să jucăm frumos. Faptul că am fost mai de mult, timp de şapte ani, director artistic m-a ajutat să am o anumită experienţă în această nouă funcţie. Mă bazez pe experienţă, pe profesionalismul şi echipa teatrului. Vreau să ne promovăm mai mult valorile pe care le avem, actorii noştri, să ne întoarcem la actori pentru că actorul duce spectacolul. În această stagiune, aş dori ca publicul să-i cunoască mai bine. În acest sens am gândit mai multe strategii care vor apărea pe parcurs”, a declarat, noul manager general interimar al Teatrului Regina Maria, actriţa Elvira Platon-Rîmbu.
În noua stagiune se vor relua cele mai apreciate spectacole din stagiunile trecute, precum „Scripcarul pe acoperiş”, „Îndrăgostiţii din Ancona”, „Leonce şi Lena”, „În plină glorie”, se pregătesc proiecte noi, care vor cuprinde opere atât din dramaturgia clasică, cât şi din cea contemporană, vor reveni regizori care au făcut istorie pe scena teatrului orădean şi vor fi invitaţi şi unii noi, pentru a surprinde prin metodele lor deosebite de creaţie.
Spectatorii pot consulta programul Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria care este deja stabilit până în luna decembrie şi îţi pot achiziţiona din timp bilete ori abonamente.
Teatrul Regina Maria se compune din trei trupe: Trupa Iosif Vulcan (vechea secţie română), Trupa Teatrului Arcadia (teatrul de copii) şi Ansamblul artistic profesionist „Crişana”. Fiecare dintre acestea a pregătit spectacole noi pentru publicul orădean.
Prima premieră a stagiunii va aduce, în octombrie, în prim plan un regizor orădean tânăr, care şi-a finalizat studiile la Viena, Alexandru Weinberger-Bara, fiul muzicianului AG Weinberger. Acesta va pune în scenă un text scris de unul dintre cei mai controversaţi scriitori suedezi ai vremii lui: „Domnişoara Iulia „, de August Strindberg.
Trupa Iosif Vulcan pregăteşte pentru luna noiembrie premiera „Avalanşa”, de Tuncer Cücenoglu, un text contemporan din dramaturgia turcească. Spectacolul va fi regizat de Petru Vutcărău, regizor şi actor originar din Republica Moldova, cunoscut şi apreciat de publicul orădean, care se va afla la a şaptea colaborare cu Teatrul Regina Maria.
În a doua parte a stagiunii, se vor prezenta alte trei premiere: un spectacol din dramaturgia clasică, regizat de Claudiu Goga, artist multi-premiat, deţinător al unui premiu UNITER încă de la debut, un spectacol din dramaturgia americană contemporană, regizat de Erwin Şimşensohn, un tânăr director de scenă, a cărui activitate artistică a fost deja recompensată cu nominalizări şi premii importante şi un spectacol din dramaturgia contemporană românească, regizat de Radu Iacoban, al cărui nume a devenit din ce în mai cunoscut în teatrul românesc, conturându-se sub o triplă etichetă, de actor, de regizor şi de dramaturg.
De asemenea, se va relua un proiect apreciat de publicul orădean: „Uciderea lui Gonzago”, de Nedialko Yordanov, regizat de Petru Vutcărău la Teatrul din Oradea în 2010.
Trupa Arcadia se va adresa micilor spectatori cu „Regele Smoc de Barbă” şi „Apolodor, pinguinul călător”, dar pregăteşte şi alte surprize pentru copii de 12 – 13 ani: „Isprăvile lui Păcală „, în regia lui Petre Ghimbăşan şi „Cei trei muşchetari „, o adaptare după celebrul roman al lui Alexandre Dumas.
Ansamblul Artistic Profesionist Crişana se pregăteşte de sărbătoare printr-un spectacol-concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, pe 1 Decembrie. Are în programul anual o serie de alte spectacole în ţară şi în străinătate pentru a reprezenta folclorul bihorean.
Sursa: Agerpres
Sursa foto si video: Facebook