Cetatea Devei a fost redată, virtual, orașului

0
1569

Prima expoziție din calendarul pe acest an al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva (MCDR) a adus în prim-plan monumentul reprezentativ pentru orașul capitală a județului Hunedoara. Cetatea Devei a fost redată într-un mod inedit orașului, prin expoziția obiectelor descoperite pe șantierul arheologic, dar și printr-o serie de imagini 3D.

Expoziția „Cetatea Devei – redată orașului” a adus o parte din artefactele scoase la lumină de către specialiști în sesiunile de cercetare arheologică din 2008 și 2013.  Practic, reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva şi-au propus să aducă istoria locală mai aproape de locuitori, dar și de toți iubitorii de istorie și cultură.

Cercetările arehologice din Cetatea Devei au scos la lumină o serie de artefacte deosebite: bijuterii, veselă, armament şi câteva piese de îmbrăcăminte. Unul dintre cele mai de preț exponate este o plăcuță de os cu cadran solar și calendar, datând din secolul al XVI – lea fiind unică, până în acest moment, în Transilvania. Este expusă, de asemenea,  o colecție amplă de pipe folosite de soldații care au populat cetatea în urmă cu sute de ani. Interesante sunt și cele două pistoale cu mânerele sculptate în montură de argint, dar și o matriță unicat ce era utilizată la producția unor elemente de teracotă.

Cei care vor trece pragul Palatului Magna Curia vor avea posibilitatea de a face şi o incursiune 3D a monumentului, MCDR fiind a treia instituţie muzeală din ţară care pune la dispoziția publicului și o expoziție de fotografie realizată cu această tehnologie. Cu ajutorul unor ochelari speciali vizitatorii au ocazia să vadă cele mai interesante obiective din cetate, așa cum arată în prezent reabilitate și consolidate.

Expoziția este dedicată celui mai valoros obiectiv din municipiul Deva, Cetatea. Suntem mândri că am reușit într-un timp record să restaurăm cele mai valoroase obiecte care au fost descoperite în campaniile din 2013. Invit devenii, dar și toți iubitorii de istorie să simtă îndeaproape Cetatea Devei aici, la muzeu, până în momentul în care aceasta va fi redată în circuitul turistic și vom încerca să amenajăm în interior un spațiu expozițional astfel încât să fie cât mai atractivă”, susține managerul MCDR Deva, Liliana Țolaș.

cetate2În prezent, Cetatea Devei se află într-un amplu proces de reabilitare, lucrările fiind parţial finanţate cu fonduri europene, dar şi cu fonduri de la bugetul local.  În final, monumentul va fi reintrodus într-un circuit turistic mai amplu. Prezent la expoziţie, primarul Petru Mărginean a declarat că speră ca până în 2015 să fie intergal finalizate toate lucrările, iar Cetatea să redevină cel mai important punct de atracţie turistică a municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.