Cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia ar putea intra într-un amplu proiect de restaurare, după ce Consiliul Județean Hunedoara a solicitat Institutului Naţional al Patrimoniului (INP) realizarea unui studiu care să arate costurile exacte pentru punerea în valoarea a acestui monument aflat în patrimoniul UNESCO.

Intitulat „Restaurarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia”, proiectul a fost realizat de INP împreună cu colectivul ştiinţific al şantierului arheologic. Potrivit directorului INP, Ştefan Bâlici, proiectul cuprinde trei obiective principale, primul referindu-se la conservarea materialului istoric existent şi a vestigiilor arheologice. Al doilea obiectiv este acela de recuperare a înţelesurilor şi a caracteristicilor arhitecturale ale ruinelor dacice iar al treilea presupune interpretarea şi prezentarea monumentului UNESCO. Valoarea lucrărilor a fost estimată la 145 de milioane de lei.
„Este un proiect major, cum nu s-a mai făcut în România de mai bine de 30 de ani – un proiect de asemenea anvergură pe un sit arheologic. Acoperim toate aceste trei paliere şi aş zice, dacă m-aş referi la un gest pe care îl facem aici – care mi se pare cel mai important – este acela de recuperare a topografiei antice, care e o topografie antropică. Sunt terase geometrice făcute de om, nu e un munte natural, e un munte care a fost prelucrat. În timp, aceste caracteristici geometrice şi rigoarea aceasta a formei s-au pierdut. Noi încercăm să recuperăm în primul rând această topografie şi apoi detaliile arhitecturale, în măsura în care ruinele ne permit asta”, a declarat directorul INP.
Studiile şi documentaţiile realizate de specialiştii INP vor sta la baza viitoarelor lucrări de conservare, restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, pe care CJ Hunedoara intenţionează să le deruleze în următorii ani.