AcasăSTIRICentrul pentru cultura şi civilizaţia gustului își reia activitatea în Cetatea Oradea

Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului își reia activitatea în Cetatea Oradea

[ad_1]

Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului îşi va reîncepe activitatea, de Mărţişor, prin inaugurarea noului local al acestuia, restaurantul “Meridian Zero”, în Cetatea Oradea, a anunţat vineri iniţiatorul şi organizatorul acestui proiect, conf. univ. Dorin Popa.

“A bea şi a mânca în sensul de a savura – a te bucura cu simţurile – poate fi un act de cultură şi civilizaţie dacă se bazează pe informaţie şi educaţie având şi un ritual de prezentare”, a precizat Dorin Popa.

După un an de pauză, din cauza pandemiei, luni, pe 1 Martie, va avea loc deschiderea oficială a sezonului de primăvară a acestui centru, unic în România, în noua locaţie renovată şi rebranduită.

“I-am dat acest nume spaţiului în care ne vom desfăşura activitatea pentru a aminti tuturor că Oradea a fost, în perioada 1464-1667, meridianul zero al lumii şi tot aici s-a înfiinţat primul observator astronomic din Europa. Suntem în Cetatea Oradea, cea mai veche cetate medievală din Europa Centrală şi vrem să onorăm acest monument istoric, dar şi reperul geografic de referinţă Meridianul Zero. Se cunoaşte că observaţiile astronomice adunate în Tabula Varadiensis, care prezintă poziţiile lunii şi ale planetelor, au fost folosite de Amerigo Vespuci când a descoperit noul continent”, a declarat, pentru AGERPRES, Dorin Popa.

Un argument în plus este faptul că gustul, aroma şi savoarea unui aliment au punctul zero în cavitatea bucală unde se receptează informaţiile, sunt transmise apoi în cortex unde sunt transformate în senzaţii psihosenzoriale care conduc la starea de confort (bine) pentru întregul organism.

Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului va organiza, după 8 martie, în fiecare zi de luni, seri tematice dedicate produselor alimentare. Se vor avea în vedere, în primul rând, produsele fundamentale, ritualice, care au făcut parte din istoria umanităţii: pâinea, vinul şi untdelemnul, dar şi apa sau alte alimente. Prezentările cu degustare vor include un periplu istoric, referiri la diversitate, valoare, asocieri culinare şi ritual de consum.

Primul aliment ce va fi subiectul unei seri tematice ar putea fi apa, a spus Dorin Popa, esenţială pentru funcţionarea organismului uman.

“Avem în plan să începem cu apa. De la ape terapeutice, apa cu coloizi de aur, apa cu coloizi de argint, apă de distilare, apă de mineralizare, până la ape alcaline cu pH de 9, tot ce înseamnă apă în viaţa noastră. Se spune că noi avem ţara cu cele mai multe şi mai valoroase ape din lume. Cea cu aur este Aura de la Caraş Severin, din Munţii Semenicului, iar cea cu argint vine de la Dora, din Bistriţa, de prin Munţii Rodnei. Comuna Maieru, din judeţul Bistriţa-Năsăud, este cunoscută pentru cea mai mare natalitate din România. O fi având apa cu aur vreo influenţă? Apele minerale sunt de fapt ape terapeutice şi ar trebui să le bem, poate, la sfatul medicului. Pe vremuri, se bea apă din pocale din argint şi era o tradiţie să pui câte un bănuţ de argint în apă pentru sterilizarea ei. Sunt multe poveşti de aflat”, a afirmat Dorin Popa.

Conferenţiarul Dorin Popa, un reputat oenolog, este cel care a înfiinţat la Oradea şi primul Centru de Cultură şi Civilizaţie a Vinului din Europa de Est, ce funcţionează din anul 2010. Este primul centru de acest gen din ţară şi unicul la nivel naţional, cu o activitate complexă.

(FOTO: Facebook / Meridian Zero)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc