AcasăSTIRIHUNEDOARACentenar Maria Tănase la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

Centenar Maria Tănase la Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

Printre preocupările importante ale Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva este organizarea unor activități prin care este adusă în atenție o personalitate română sau din altă țară, personalitate ce a marcat puternic cultura sau știința, politica sau viața spiritual-religioasă. De curând, a fost rândul marii noastre cântărețe, Maria Tănase, să fie prezentată în special tinerilor, la împlinirea unui secol de la naștere și a 50 de ani de la trecerea ei în eternitate (25 septembrie 1913 – 22 iunie 1963). Genericul sub care, în ziua de 7 martie, s-a desfășurat momentul omagial la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva a fost Centenar Maria Tănase.

Cea mai mare cântăreață română de muzică populară, această pasăre măiastră a cântecului românesc, artistă desăvârșită, personalitate emblematică a culturii române, Maria Tănase a fost evocată cu ajutorul unei prezentări. Participanții la această manifestare, elevi din liceele devene, au făcut astfel cunoștință cu viața Mariei Tănase, cu importanța excepțională pe care cântecele ei le reprezintă pentru tezaurul cultural românesc.

Pentru cei foarte tineri, poate acest nume nu spune atât de mult, dar părinții și bunicii acestor tineri au crescut cu cântecele Mariei Tănase în suflet, artista care a fost și rămâne cea mai mare cântăreață de muzică populară, de muzică românească autentică. A interpretat ca nimeni alta până acum cântece din toate regiunile țării, din Moldova până în Oltenia, din Ardeal și Banat până în Dobrogea, și a făcut-o cu aceeași măiestrie impecabilă. A iubit cântecul românesc, a iubit din toată ființa ei această țară pe care a slujit-o, ca și George Enescu, prin intermediul muzicii. Iar răsplata a fost dragostea și prețuirea unui public de toate vârstele, provenit din toate categoriile sociale. Pentru că zvonul de cântec românesc pe care l-a dăruit acestui popor și-a găsit loc în sufletele fiecărui român. Maria Tănase a fost o excepțională cunoscătoare a folclorului românesc, o culegătoare pasionată de folclor pe care îl descoperea ca pe o comoară în satele românești, la bătrânii care învățaseră cântecele de la moșii și strămoșii lor. Odată descoperite cântecele, ele erau dăruite tuturor cu generozitate și talent, cântate de-a lungul și de-a latul țării, pe cele mai îndepărtate scene, în mijlocul oamenilor pe care i-a iubit. Cântecele Mariei Tănase, „de la lume adunate și iarăși la lume date”, cum spunea marele Anton Pann, au bucurat generații întregi de iubitori de muzică. Milioane de români au purtat și poartă în suflet cântecele nemuritoare ale Mariei Tănase.

Maria Tănase a cunoscut gloria, recunoașterea deplină națională și mari succese internaționale. Să amintim că a încântat publicul din Franța, din Statele Unite (unde a strălucit alături de violonistul Grigoraș Dinicu, la pavilionul României), Turcia, dar niciodată nu a cedat ispitei de a se rupe de România, niciodată nu a dorit să-și părăsească Țara. Pentru că Maria Tănase, asemenea unui stejar secular, aparținea pământului românesc pe care l-a iubit din tot sufletul. Pe ultimul drum, într-o zi de iunie a anului 1963, într-un simplu car tras de boi, așa cum și-a dorit, a fost condusă de sute de mii de români cu ochii în lacrimi. Învelișul lumesc al Mariei Tănase a plecat atunci, dar au rămas cântecele ei fără moarte pe care le ascultă generații de români. Cântece vor veni și vor pleca, dar Ciuleandra, Mărioară de la Gorj, Trenule, mașină mică, Mi-am pus busuioc în păr, Cine iubește și lasă și sute de alte cântece îndrăgite nu vor muri niciodată. Numele Mariei Tănase este așezat la loc de cinste în galeria marilor noștri artiști – Constantin Brâncuși, George Enescu, Corneliu Baba și alții – care au avut România în suflet și întreaga lor operă au închinat-o României.

În finalul prezentării, tinerilor li s-au adresat întrebări legate de viața și creația artistică a Mariei Tănase, cei care au răspuns corect fiind recompensați cu premii în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc