AcasăSTIRIBIHORCele mai bune filme românești ale anului se văd la prima ediție...

Cele mai bune filme românești ale anului se văd la prima ediție TIFF Oradea

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) Oradea va aduce, în perioada 7-9 septembrie, iubitorilor de film românesc un program bogat în premiere şi noutăţi de toamnă, cu şapte premiere nelansate încă în cinema, alături de o parte din autorii şi protagoniştii lor.

Pe lângă premiere, publicul orădean va avea ocazia să vadă şi alte patru filme româneşti recente, apreciate în festivalurile internaţionale.

Potrivit comunicatului de presă al Biroului TIFF remis AGERPRES, printre titlurile din program se află cel mai recent film al lui Florin Şerban, „Dragoste 1. Câine”, a cărui premieră internaţională a avut loc pe 13 august a.c. la Sarajevo, documentarul „Popeasca” (regia Stanca Radu, nepoata Stelei Popescu), neproiectat vreodată până acum pe ecran mare, dar şi marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, „Nu mă atinge-mă!” (în regia Adinei Pintilie).

Seria filmelor oferite de TIFF continuă cu „Charleston”, al lui Andrei Creţulescu, care a avut parte în 2018 de un debut foarte bun, lansat în premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno 2017.

Celui mai nou film al lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, a fost laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi este propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019.

Printre surprizele primei ediţii TIFF Oradea se numără debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, cu „Secretul fericirii”, o „comedie cinică plină de răsturnări de situaţie care vor ţine publicul cu sufletul la gură”.

După premiera din TIFF, „Dacii liberi”, regizat de Andrei Gorgan şi Monica Lăzurean Gorgan, va oferi cinefililor o imagine a celor mai controversate subiecte ale momentului legate de naţionalism şi surprinde intrigile iscate în comunităţile de dacologi cu viziuni diferite.

Câştigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda) şi autorul comediei populare „Două lozuri”, Paul Negoescu aduce pe ecrane „Povestea unui pierde-vară”, o comedie dulce-amară despre situaţiile dificile în care ne aruncă uneori dragostea.

Tot despre iubire şi provocările ei vorbeşte filmul de debut al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, „Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă”.

O tandră meditaţie despre condiţia umană şi efemeritate, „Licu, o poveste românească” (r. Ana Dumitrescu) a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig şi care va fi rulat la Oradea, imediat după lansarea oficială din cinema, programată pentru finalul lunii august.

Documentarul „Caisă” (r. Alex Mavrodineanu) pune pe marele ecran povestea relaţiei dintre un antrenor de box şi un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi co-finanţat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc