AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSCea mai ”oacheșă” și ”brează” țurcană s-a ales astăzi la Totești

Cea mai ”oacheșă” și ”brează” țurcană s-a ales astăzi la Totești

Noul târg de la Toteși, din județul Hunedoara, a fost neîncăpător pentru mulțimea venită la cea de-a șasea ediție a sărbătorii crescătorilor de ovine din Țara Hațegului. Organizată de către Asociaţia Zonală a Crescătorilor de Ovine „Retezatul” Haţeg împreună cu Primăria Totești, manifestarea este loc de întâlnire pentru crescătorii de ovine din varietăţile Breaza de Petroşani şi Oacheşa de Haţeg ale cunoscutei rase Țurcana.

Ca de fiecare dată, evenimentul a atras nu doar crescătorii de ovine din Țara Hațegului și Valea Jiului, ci și numeroși producători agricoli, veniți la Totești să își etaleze produsele agro-alimentare. Şi,  pentru că era vorba, în definitiv, de o manifestare dedicată crescătorilor de oi, fiți siguri că balmoşul şi virşlii de oaie au fost cele mai savurate produse.

Dorim să dezvoltăm şi să sistematizăm locaţia actuală oferind expozanţilor facilităţi deosebite,atât pentru sectorul zootehnic cât  şi pentru producătorii din sectorul agro-alimentar.Iată de ce am plănuit  să construim pe actualul amplasament un depozit de produse agricole şi magazine de desfacere pentru produsele alimentare,în special pentru cele locale şi tradiţionale.Dorim ca expoziţia noastră să dobândească  în viitor caracter zonal şi pentru toate acestea vom aplica la o măsură specifică, oferită de fondurile europene” a declarat pentru stiridinvest.ro primarul comunei Toteşti, Tiberiu Pasconi.

În cadrul expoziţiei au fost prezentate, bonitate şi premiate cele mai frumoase ovine alese din cele peste 300 de oi rasa Ţurcană, varietăţile Breaza de Petroşani şi Oacheşa de Haţeg, prezente la standuri. Organizatorii au oferit crescătorilor prezenţi la expoziţie numeroase diplome şi premii, iar primarul a pregătit chiar şi o festivitate emoţionantă destinată familiilor în vârstă, care au primit diplome aniversare şi cadouri. Cum era firesc nu au fost uitaţi nici organizatorii, al căror efort a fost răsplătit cu diplome şi premii de excelenţă oferite de Proiectul romano-american Heifer Internaţional al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Păsări şi Animale. Dacă este să judecăm după amploarea manifestării, pentru efectivele crescute în această zonă există perspectiva realizării unor performanţe morfo-productive ridicate, existând chiar și sprijinul universităţilor agricole din Timişoara şi Cluj.

Ne gândim să creştem an de an atât numărul cât şi calitatea exemplarelor prezente în expoziţie. Pentru  realizarea acestor obiective întreaga populaţie de ovine din zonă va fi supusă unui amplu program de  ameliorare genetică,utilizând întregul suport ştiinţific oferit. Pentru că noi cei din zonă practicăm păşunatul montan, la care se pretează cel mai bine varietatea Brează  avem încrederea că poate  nu peste mult timp vom putea vorbi de omologarea ca populaţie de ovine distinctă sau chiar nouă  rasă a acestei varietăţi de Ţurcană” a precizat Pavel Iovăneasă preşedintele asociaţiei „Retezatul”

După cum era și firesc, la o așa sărbătoare nu puteau lipsi cântecul şi jocul oferite de renumiţi rapsozi şi ansambluri de dans popular veniți la Totești. Până şi toamna generoasă  a dăruit o zi strălucitoare ce a contribuit din plin la o manifestare cu adevărat reuşită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: