AcasăAGRICULTURA & AGRIBUSINESSCe rămâne şi ce se schimbă în Politica Agricolă Comună (PAC) 2014-2020.

Ce rămâne şi ce se schimbă în Politica Agricolă Comună (PAC) 2014-2020.

Va fi mai bine pentru agricultura şi ruralul românesc după  anul 2014?

 Uniunea Europeană se află în faza de creionare a propunerilor şi strategiilor pentru politicile şi bugetul aferent perioadei 2014-2020..Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală,prin Comisarul European Dacian Cioloş a înaintat Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene propunerile de reformă ale  Politicii Agricole Comune (PAC),urmând ca aceste foruri să dezbată şi să aprobe aceste prevederi până la finele anului 2013. Va fi noua PAC favorabilă Românei şi în care zonă,în condiţiile în care se vorbeşte de un buget de austeritate al UE ?

’’Noi aşteptăm circa 21 de miliarde de euro pe propunerea Comisiei Europene (CE),adică peste 8 miliarde euro pe dezvoltare rurală şi restul pe plăţi directe’’ declara secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi dezvoltării Rurale,citat de agenţia de ştiri Agerpres.

ciolosConform aceleiaşi surse, plăţile directe,schema pentru fermele mici şi sprijinul pentru tinerii agricultori sunt lucruri importante ce se vor găsi în noua PAC 2014-2020,ca priorităţi ale comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Dacian Cioloş afirma ’’Sper să menţinem un buget important pentru politica de dezvoltare rurală,mai ales că pentru noi va fi un instrument important deoarece vom avea şi un sprijin specific pentru inovare şi cercetare……..’’Sper să existe şi în România suficientă implicare,încă de pe acum,cât mai degrabă după instalarea noului Guvern,deoarece sunt foarte multe lucruri care pot fi făcute şi e bine ca România să nu piardă startul’’ a mai afirmat printre altele Dacian Cioloş.

Unde vor fi făcute schimbările,ce noutăţi sunt propuse? Spicuim câteva din acestea,urmând să revenim pe măsură ce ele vor deveni certitudini.

 1. 1.     Reorganizarea plăţilor directe

 

 • Schema de Plată de Bază va inlocui sistemul actual de plăţi directe.Vor trebui aplicate sisteme unitare de plată la hectar la nivel naţional sau regional,până la nivelul anului 2019.În această zonă România va primi bugetul cel mai mare.
 • Fermele vor primi  pe lângă plata de bază şi o plată adiţională pentru practicile agricole ’’verzi’’ cum ar fi menţinerea pajiştilor permenente,diversificarea culturilor,menţinerea unor rezerve ecologice de cel puţin 7% din terenul agricol,înafara păşunilor permenente.Aceste plăţi se vor constitui în formă de Plată pentru practici   agricole durabile.
 • plată fixă de 500-1000 euro pe an se va constitui ca Sprijin pentru micii fermieri( la o fermă de 3 hectare).
 • Plăţile directe vor continua dar numai pentru agricultorii activi.De asemenea  există propunerea ca aceste plăţi să  fie plafonate,astfel că o singură fermă nu va putea depăşi un nivel de 300.000 euro,cu diminuări sub aceste bareme.
 • Fermele din zonele defavorizate natural vor putea primi o subvenţie suplimentară.Sprijinul pentru zonele defavorizate natural va fi la un nivel de maximum 5% din fondurile alocate plăţilor directe.
 1. 2.     Mecanisme de Piaţă

 PAC

Intervenţia publică pentru stocaj şi ajutor public se va flexibiliza şi eficientiza,apărând o nouă clauză de salvgardare pentru toate sectoarele în cazul  de dezechilibre generale de piaţă şi vor fi finanţate din Rezerva de Criză.

Se va întări poziţia fermierilor în lanţul alimentar,printr-o mai bună organizare,cu finanţare prin programul de dezvoltare rurală.La nivelul anului 2015 se va inchide şi regimul de cotă pentru zahăr.Ajutorul de stocaj pentru zahărul alb va deveni eligibil pentru ajutorul de stocaj privat.pe bază de standarde prin acorduri între producători şi fabricile de zahăr.

 1. 3.     Programe de Dezvoltare Rurală

 

Se preconizează păstrarea unor din măsurile aplicate anterior,care vor fi întărite ca nivel de susţinere financiară,dar apar şi măsuri noi.Se apreciază ca importante următoarele:

 • Încurajarea transferului de expertiză şi a inovării,prin consolidarea serviciilor de Consultanţă Agricolă
 • Creşterea competitivităţii
 • Consolidarea filierelor agroalimentare şi gestionarea riscului în agricultură
 • Refacerea,conservarea şi întărirea ecosistemelor
 • Promovarea folosirii eficiente a resurselor şi tranziţia spre o economie cu emisii reduse de carbon
 • Promovarea incluziunii sociale,reducerea sărăciei şi dezvoltarea economică în zonele rurale.
 • Crearea grupurilor de producători se va regăsi în noua PAC
 • Instalarea tinerilor agricultori,printr-o combinaţie de granturi,diversificată ca sume,pentru instalare,pornirea unei afaceri,instrumente de gestionare a riscurilor.
 • Proiectele  LEADER se vor regăsi şi după 2014,consolidând  organizarea şi dezvoltarea în profil teritorial.

            Schemele multi-anuale se pot păstra,conform nevoilor specifice ale fiecărui stat membru.

Va fi posibilă crearea de sub-programe pentru categorii sensibile:fermieri tineri,ferme mici,zone montane, sisteme de vânzare directă.

Se va avea în vedere extinderea măsurilor de asigurare şi stabilizare a veniturilor.

Programele de dezvoltare rurală vor avea în vizor şi:

 • sprijinirea formelor de cooperare,inclusiv pentru promovare de produse noi
 • dezvoltarea serviciilor de bază şi a satelor
 • susţinerea de investiţii în infrastructura de telecomunicaţii
 • investiţii în energii regenerabile
 • sprijinirea creării grupurilor şi strategiilor tip LEADER
 • promovarea flexibilităţii de combinare a fondurilor la nivel local,zonal.

 Acestea sunt câteva dintre priorităţile  în dezvoltarea rurală a  noii Politici Agricole Comune(PAC).Rămâne ca acestea,împreună cu cele din Pilonul I să primească lumină verde de la Bruxelles, pentru a înţelege mai bine, dacă ce a rămas şi ceeace a apărut în premieră  în noua politică europeană va fi benefic dezvoltării agriculturii şi spaţiului rural românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc