Ce poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism

0
427

Dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism, înseamnă că glanda ta tiroida nu poate produce suficient hormoni tiroidieni. Cauzele cele mai frecvente sunt bolile autoimune, îndepărtarea chirurgicală a tiroidei sau tratamentul cu radiaţii.

Întrucât hipotiroidismul nu are simptome caracteristice şi se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, este mai dificil de diagnosticat. Diagnosticul se poate pune doar după un control și ecografie tiroidiană. În cadrul controlului, medicul va face un istoric medical personal şi familial, un examen fizic, analize de sânge, Testul TSF şi teste T4. 

În urma diagnosticului, orice medic va recomanda o doză adecvată de hormon tiroidian sintetic şi schimbarea stilului de viaţă a pacientului. Pentru a-şi îmbunătăţi viaţa, cei care suferă de hipotiroidism ar trebui să controleze stresul, să beneficieze zilnic de nutrienţii de care organismul lor are nevoie şi să facă mişcare regulat. 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te simţi mai bine şi să ai o viaţă armonioasă, chiar dacă ai fost diagnosticat cu hipotiroidism.

Fii atent la consumul de legume

Legumele proaspete sunt esenţiale pentru o dietă sănătoasă, iar cei care suferă de hipotiroidism ar trebui să evite cruciferele, adică napii şi varza, care pot bloca producerea de hormoni tiroidieni. 

Totuşi, pentru că acestea sunt legume cu numeroase beneficii pentru sănătatea, medicii recomandă restricţionarea doar dacă pacientul are o deficienţă severă de iod. De asemenea, pentru a reduce riscurile, se recomandă fierberea la aburi a acestor legume.

Adoptă o dietă echilibrată bazată pe alimente neprocesate

Dacă vei învăţa să îți asculţi corpul şi să mănânci ceea ce acesta îţi cere, va fi foarte uşor să ai o alimentaţie echilibrată bazată pe alimente sănătoase, cât mai puţin procesate. Astfel, vei avea un nivel maxim de energie şi te vei simţi mult mai bine.

Fă exerciţii fizice în fiecare zi, dar fără a exagera

Supraefortul afectează capacitatea organismului de a transforma hormonul tiroidian inactiv (T4) în hormon tiroidian activ (T3) prin eliminarea unei molecule de iod şi, dacă nu are loc această conversie, simptomele hipotiroidismului se accentuează.

Exerciţiile fizice regulate sunt foarte importante, dar nu trebuie exagerat. Noi rutine de antrenament pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare care însoţesc deseori hipotiroidismul. Acestea ar trebui să fie, însă, exerciţii aerobe cu impact redus precum mersul pe jos, pe bicicletă staţionară sau yoga care, pe lângă creşterea forţei şi a flexibilităţii, are tehnici de respiraţie care ajută la reducerea stresului şi a anxietăţii. 

Însă, în tot ceea ce faci, trebuie să îţi ascult corpul şi să nu îţi depăşeşti limitele. Dacă simţi că ai o zi proastă, mai bine fă o pauză de la antrenamente şi alege să te relaxezi şi să te odihneşti. Exerciţiile moderate sunt foarte bune, dacă nu se exagerează. 

Fii atent la suplimentele pe care le iei

Dacă iei suplimente care au ca efect stimularea funcţiei tiroidiene, trebuie să fii foarte atent. Unele dintre acestea conţin cantităţi inadecvate de hormoni tiroidieni şi pot crea un nivel excesiv. De asemenea, ar trebui să eviţi suplimentele cu iod care, dacă este în cantităţi prea mari, are ca efect reducerea rapidă a funcţiei tiroidiene, în special la persoanele predispuse către insuficienţă tiroidiană. 

Păstrează-ţi greutatea în limitele normale

Nivelul hormonilor poate fi dramatic afectat de surplusul de greutate. Astfel, dacă eşti supraponderal, poţi suferi de rezistenţă la insulină, iar acest lucru afectează nivelul hormonilor. De asemenea, vei avea nevoie de mai mulţi hormoni tiroidieni. 

Beneficiile păstrării greutăţii normale sunt multe, iar studiile au relevat că obezitatea creşte considerabil riscul de cancer tiroidian. Prin urmare, dacă este necesar, ia cât mai repede măsurile adecvate pentru a ajunge şi a păstra greutatea normală pentru înălţimea ta. 

Practică yoga, tai chi sau meditaţia pentru a gestiona stresul

Stresul creşte rezistenţa celulelor receptorilor tiroidieni la hormonii tiroidieni şi slăbeşte dramatic sistemul imunitar. De aceea, orice persoană diagnosticată cu hipotiroidism ar trebui să practice tehnici de meditaţie, de tai chi sau de yoga care să o ajute să reducă şi să gestioneze cât mai bine stresul. 

Odihneşte-te bine şi adoptă obiceiuri sănătoase de somn

Organismul are nevoie de somn pentru a repara ţesuturile şi a se vindeca. De asemenea, somnul este esenţial pentru ca tiroida să funcţioneze normal şi ajută la reglarea hormonului de stres. 

Exerciţiile regulate şi tehnicile de gestionare a stresului pot îmbunătăţi considerabil calitatea somnului. De asemenea, un mediu adecvat, confortabil, răcoros şi întunecat contribuie la calitatea somnului. 

Învaţă să îţi asculţi corpul şi să îi urmezi semnele

Deja am menţionat că hipotiroidismul se manifesta diferit la fiecare pacient, iar acest lucru este motivul pentru care trebuie să înveţi să asculţi semnele şi să le urmezi. Astfel, vei ştii dacă este timpul să schimbi doză de medicamente. 

Nu uita că, dacă te tratezi adecvat, nu ar trebui să creşti în greutate sau să te simţi obosit. Dacă ai adoptat un stil de viaţă sănătos şi ai pus în practică sfaturile de mai sus şi tot nu te simţi bine, este foarte probabil să ai nevoie de un alt tratament şi trebuie să iei legătura urgent cu medicul tău. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.