AcasăSTIRIARADCâteva sute de persoane la manifestările de la Arad organizate de UDMR...

Câteva sute de persoane la manifestările de la Arad organizate de UDMR la 167 de ani de la înfrângerea Revoluției Ungare

UDMR Arad a organizat, joi, o serie de manifestări comemorative dedicate împlinirii a 167 ani de la înfrângerea Revoluției Ungare de la 1848-1849, mai exact de la data executării, la Arad, a celor 13 generali, capi ai revoluției.

Manifestările au debutat la Bazilica Romano — Catolică din centrul Aradului cu o slujbă oficiată în memoria celor 13 generali martiri, după care au continuat în Parcul reconcilierii româno—maghiare, pentrua a se încheia la obeliscul ridicat în memoria celor 13 generali, din cartierul Subcetate al municipiului Arad, în apropierea locului unde au fost aceștia executați.

La manifestări au participat lideri locali și naționali ai UDMR, reprezentanți ai administrației publice locale, reprezentanți ai comunității maghiare din România și oficiali ai Guvernului de la Budapesta. De asemenea, au fost prezente peste 500 de persoane, între care s-au aflat și numeroși elevi ai unor școli din Ungaria.

Între oficialitățile din România prezente s-au aflat senatorul Kelemen Hunor, președintele UDMR; Andras Kiraly, secretar de stat în MECTS; Peter Farago, președinte al UDMR Arad; Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad; Levente Bognar, viceprimar al municipiului Arad; Iustin Cionca, președinte al CJ Arad; Claudia Boghicevici, vicepreședinte al CJ Arad; și alții.

Din partea Guvernului de la Budapesta au fost prezenți Ferenc Kiss, comisar ministerial în cadrul Ministerului Ungar de Externe; Zakony Botond, ambasadorul Ungariei la București; Janos Mille, consul al Ungariei la Cluj—Napoca; col Laszlo Kiss, atașat militar al Ambasadei Ungariei la București. A fost, de asemenea, prezent deputatul Traian Cresta, reprezentantul românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta.

‘Comemorăm astăzi, ca în fiecare an, 13 generali martiri, 13 bărbați, 13 eroi care au s-au distins prin setea de libertate, altruism, curaj, devotament abnegație, fraternitate, valori la care ținem și în zilele noastre. (…) Noi credem în libertate, în idealul libertății popoarelor și națiunilor și susținem cu fermă convingere că niciun popor nu se poate bucura de propria-i libertate, până când minoritățile conlocuitoare și popoarele vecine nu se simt libere și ele’, a spus Kelemen Hunor, liderul UDMR.

După rostirea alocuțiunilor de către oficialități, a urmat momentul solemn al depunerii de coroane și jerbe de flori la Statuia Libertății, din partea guvernelor României și Ungariei; UDMR; autorităților publice locale arădene; diferitelor organizații non—guvernamentale aparținând comunității maghiare arădene. De asemenea, au depus o coroană de flori membrii unei delegații din partea Gărzii Naționale maghiare, în frunte cu comandantul acesteia, general Erno Bacso.

La final, reprezentanții administrației publice locale arădene au depus o coroană de flori la Arcul de Triumf dedicat Revoluției de la 1848 din Țările Române.

Cei 13 generali, ofițeri ai armatei imperiale austriece, au fost executați la data de 6 octombrie 1849, la Arad, sub acuzația că s-au alăturat mișcării revoluționare a lui Kossuth Lajos și au susținut revendicările maghiare de independență față de Imperiul Austriac, încălcându-și astfel jurământul de fidelitate față de Casa de Habsburg. Toți au fost condamnați la moarte prin spânzurare, sub acuzația de ‘săvârșire a crimei de lezmajestate’.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc