AcasăSTIRICARAS-SEVERIN ”Carmina Balcanica”, sau “melosul” balcanic într-o revistă cu apariție anuală

”Carmina Balcanica”, sau “melosul” balcanic într-o revistă cu apariție anuală

Una dintre cele mai titrate reviste de cultură care apar în vestul țării, ”Carmina Balcanica, Review of South-East spirituality and culture” – editată anual și adesându-se unui public denumit generic balcanic – va apărea într-un nou număr în 30 ianuarie. Evenimentul va avea loc de la ora 16,00 la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa.

Asociația culturală “CARMINA BALCANICA” a fost înființată în România cu scopul de a cultiva și promova ceea ce este specific – și cultural-definitoriu – pentru spiritualitatea regiunilor sud-est europene. O mai bună cunoaștere culturală, reciprocă, între țările din acest spațiu poate avea și alte semnificații. Astfel, investigarea fenomenelor de spiritualitate proprii acestor teritorii, reprezentările multiple (uneori concurente) ar putea constitui nu numai o consolidare, ci și o sursă și un țel moral al unității europene. Iar aceasta poate oferi chiar un răspuns dat trecutului Europei. În acest sens, prin proiectele inițiate (schimburi culturale și științifice, editarea unor publicații, promovarea culturii și spiritualității fiecărei zone prin diverse evenimente etc.), membrii fondatori ai asociației și-au propus să contribuie la conservarea și consolidarea dimensiunii identitare a spațiului cultural/balcanic sud-est european.  În plus, prin aceste acțiuni, ca și prin revista cu nume similar – Carmina Balcanica – asociația dorește să  contribuie la o mai bună cunoaștere a acestui spațiu cultural de către Occident.

Spațiul sud-est european, această “cetate naturală a unei mari unități geografice “, cum o definea V. Papacostea, și a unei mari unități istorice, adăugăm noi, a determinat totodată și multiple interferențe culturale. Balcani, Balcanitate, Balcanism! Termenul din urmă a acumulat – în timp – o conotație vădit peiorativă. Spiritualitatea, arta, cărțile de înțelepciune, ca și toate formele de interpenetrație spirituală ar trebui să justifice o de-peiorativizare a modului în care este privită și înțeleasă lumea Levantului. Intenționăm ca prin revista aceasta să revelăm nu numai specificul cultural al fiecărei țări din această “unitate” și al ansamblului sud-est european, dar și specificul dialogului Orient-Occident. Cu alte cuvinte – contribuția civilizației și culturii spațiului balcanic (extins geografic la întreaga parte de sud-est) la cultura și civilizația europeană., a declarat Mihaela Albu, membru fondator al Asociatiei Carmina Balcanica și profesor la mai multe universități din țară și străinătate.

Diversitatea de autori de origine diferită se conjugă – cu fiecare număr al revistei – cu accentul pus pe o structură culturală specifică, o țară de ieri și de astăzi: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, Muntenegru, România, Serbia, Turcia. Deși apare în România, revista nu este direcționată numai către cititorii români, ci și – așa cum poate ar fi fost de așteptat și de la alte publicații cu adresabilitate similară, unor cititori din toate țările lumii balcanice (și de aceea semnatarii au fost invitați să scrie în limba maternă!). În plus, lărgind aria, prin fiecare studiu, eseu, poezie sau recenzie – care au și o versiune în limba engleză – revista se adreseaza tuturor celor care, dincolo de Balcani, sunt interesați de fenomenul cultural (unitar în diversitate) (al) zonei, cunoscută lumii îndeosebi prin conflicte politice.

Revista ”Carmina Balcanica”, al cărei prim număr a văzut lumina tiparului în anul 2008, dorește să cuprindă în paginile ei “melosul” balcanic în tot ceea ce poate acoperi metaforic cultura țărilor din spațiul sud-est european. Dintr-o multitudine de manifestări literar-artistice, revista va putea deveni încet-încet o oglindă a specificului fiecărei țări, dând seamă mai ales de ceea ce reprezintă din punct de vedere cultural, prin ele însele, precum și de ceea ce reprezintă împreună pe harta spirituală a Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: