AcasăSTIRICARAS-SEVERINCaraș-Severin și Hunedora, codașe la gradul de acoperirea a pensiilor din CAS

Caraș-Severin și Hunedora, codașe la gradul de acoperirea a pensiilor din CAS

Județele Hunedoara și Caraș-Severin sunt printre cele în care gradul de acoperire a pensiilor publice din CAS-ul rămas statului după virarea contribuțiilor este foarte redus. Doar Mehedinți și Teleorman stau mai rău la nivel de țară.

În luna ianuarie, fondul de salarii de la nivel național a ajuns la 19,58 miliarde lei, cu 52% mai mare decât cel din aceeași lună din 2017, se arată într-o analiză a portalului analizeeconomice.ro. Creșterea spectaculoasă vine ca urmare a trecerii contribuțiilor pe capul angajaților, salariile brute crescând și ele ca urmare a acestei măsuri „de stânga”.

CAS-ul aferent fondului de salarii din ianuarie anul acesta s-a ridicat la suma de 4,89 miliarde de lei, de asemenea, în creștere față de aceeași lună din 2017 (+44%). Din cele 4,89 de miliarde de lei, cât reprezintă CAS-ul aferent fondului de salarii din luna ianuarie anul acesta, după virarea contribuțiilor la pilonul II de pensii, contribuții ce-au scăzut de la 5,1% la 3,75% din salariul brut, statului i-au mai rămas pentru plata pensiilor 4,16 miliarde de lei.

Pentru pensiile de asigurări sociale de stat și pensiile de agricultori, în ianuarie, s-au plătit sume în valoare de 5,18 miliarde de lei. Nu intră în discuție pensiile speciale, pentru că cea mai mare parte din acestea, cele pentru polițiști și militari, sunt plătite de la bugetele ministerelor de resort. Dacă ne raportăm la sumele rămase la buget după virarea contribuțiilor către pilonul II de pensii, rezultă că doar 80,4% din pensii sunt acoperite de ceea ce a rămas din CAS la stat. Procentul e mult mai ridicat decât în ianuarie 2017, când doar 52,8% din sumele necesare achitării pensiilor de asigurări de stat și cele pentru agricultori erau acoperite din CAS-ul rămas la buget după virarea contribuțiilor la pilonul II de pensii

În ianuarie, CAS-ul rămas statului după virarea contribuțiilor la pilonul II se ridica la valoarea de 4,16 miliarde lei, cu 1,02 miliarde lei mai puțin decât pensiile de asigurări sociale de stat și de agricultori plătite în aceeași lună. În ianuarie 2017, statul avea un deficit de 2,24 miliarde de lei.

Dacă la nivel național, 80,4% din pensiile de asigurări sociale de stat și de agricultori erau acoperite din ceea ce-i rămânea statului din CAS, la nivel de județe situația e foarte diferită.

În Ilfov, pensiile plătite erau acoperite din contribuțiile rămase statului în proporție de 218%, iar în capitală erau acoperite în proporție de 210 %. În ordine descrescătoare, după gradul de acoperirea a pensiilor din CAS-ul rămas statului după virarea contribuțiilor la pilonul II de pensii, urmau județele Timiș (125%), Cluj (105%) și Sibiu (105% – vezi tabelul din imaginea 2).

Cele mai mici grade de acoperire a pensiilor se înregistrau în luna ianuarie a acestui an în județele Neamț (37%), Caraș-Severin (35%), Hunedoara (33%), Mehedinți (30%) și Teleorman (27%).

Situația din prima lună a anului arată mult mai bine decât în urmă cu un an, când doar 52,8% din pensiile plătite erau acoperite din CAS-ul rămas la stat după virarea contribuțiilor la pilonul II de pensii. Doar în capitală (146%) și Ilfov (143%) se înregistrau grade de acoperire mai mari de 100% în prima lună a anului 2017, iar în județele codașe la acest capitol gradul de acoperire cobora sub procentul de 20% (Mehedinți și Teleorman).

Datele din prima lună a anului ne arată că deficitul înregistrat de buget în cazul pensiilor se va micșora anul acesta, iar dacă se merge pe varianta transformării pilonului II în fond de pensii facultativ e de așteptat ca deficitul să continue să scadă. Trebuie însă ținut cont de faptul că o parte din deficit e camuflată în bugetele ministerelor, pentru că pensiile speciale din armată și din Ministerul de Interne sunt plătite direct din bugetul ministerelor și nu de la fondul public de pensii.

Sursa: analizeeconomice.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin on EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? on Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul on Mircea-Molot
un cetatean responsabil on Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil on Mostră de necivilizație la Banpotoc
%d blogeri au apreciat: