AcasăSTIRICanalul Bega va fi navigabil până la granița cu Serbia

Canalul Bega va fi navigabil până la granița cu Serbia

În următorii trei ani, Bega ar putea deveni navigabilă până la frontiera cu Serbia, iar bicicliştii vor putea călători pe pistele velo până în ţara vecină, în urma unor investiţii prevăzute în proiectul transfrontalier intitulat „Repararea infrastructurii de navigaţie a Canalului Bega”, în valoare de aproape 14 milioane de euro, lansat joi, la Palatul Administraţiei din Timişoara.

Din această sumă, 11,7 milioane de euro reprezintă contribuţia UE.

„Cred că acest proiect este important pentru întreg Banatul istoric, pentru că leagă judeţul Timiş de regiunea Voivodina, din Serbia, este un proiect care va deschide o nouă cale de comunicare, un nou parteneriat. Sper că implementarea acestui proiect va duce la o dezvoltare economică a întregii zone”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

Liderul administraţiei timişene a subliniat că proiectul deschide şi posibilităţile de dezvoltare turistică, ţinând cont că partenerii din Serbia vor continua prelungirea pistei de biciclete de la graniţă şi se va deschide un nou punct de trecere a frontierei, pentru biciclişti şi una navală, pentru vaporetto. Acesta a adăugat că anul 2021 va coincide cu finalizarea proiectului şi cu reluarea circulaţiei pe Bega.

În acelaşi context, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin, liderul de proiect, a afirmat că nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român va fi reparat cu bani europeni, astfel încât circulaţia pe Bega să fie reluată. La Sânmihai se află ecluzele construite de austrieci la începutul secolului XX, care reglează debitul şi volumul de apă în albie şi care trebuie reparate.

„Este un proiect aşteptat de mult timp. Cea mai importantă lucrare este realizarea stăvilarului de la Sânmihaiu Român, care nu funcţionează, şi a barajului de la Sânmihaiu Român. De asemenea, înainte de baraj va fi amenajată o insulă în scop turistic. La finalul proiectului, putem să discutăm şi de navigaţie mai departe, spre Tisa, Dunăre spre Viena, cum se întâmpla acum 70 de ani. În acest moment este lansată achiziţia naţională de proiectare şi execuţie a nodului hidrotehnic de la Sînmihaiu Român”, a spus Titu Bojin.

Partenerii sârbi vor trebui să realizeze, în cadrul proiectului, o pistă de biciclete de 43 de kilometri, de la graniţa cu România până la Zrenjanin, pe malurile Canalului Bega.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc