Campanie de informare pentru igiena laptelui

0
896

Perioada de tranziţie pentru îmbunătăţirea  condiţiilor de recoltare, livrare a laptelui crud se termină la 31 decembrie, anul acesta. Începând cu data de 1 ianuarie 2014 va fi interzisă livrarea laptelui crud care nu respectă cerinţele Uniunii Europene, către unităţile de procesare, centrele de colectare şi  ca atare pe piaţă. Toţi cei interesaţi de această problemă vor fi informaţi în perioada 10 iunie-30 iunie,campania de informare fiind organizată de către  Autoritătea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA),prin direcţiile judeţene de specialitate (DSVSA), medicii veterinari, cu sprijinul administraţiei locale şi  a structurilor teritoriale ale unor instituţii de profil.

Prin această acţiune se urmăreşte evitarea oricăror probleme din reţeua de producţie,colectare şi procesare lapte şi după 1 ianuarie 2014,aşa cum se afirmă în comunicatul de presă transmis de ANSVSA.

Echipele formate la nivel teritorial vor oferi la întâlnirile cu producătorii de lapte informaţii referitoare la următoarele aspecte:

  • cerinţele de calitate pe care trebuie să le îndeplinească laptele crud, prevăzute de legislaţia Uniunii Europene;
  • căile de contaminare a laptelui;
  • regulile de igienă a mulsului ce trebuie respectate de către producători, în vederea obţinerii laptelui conform cu standardele Uniunii Europene;
  • aspecte practice privind identificarea şi eliminarea din consumul uman a laptelui provenit de la animale bolnave, aflate sub tratament sau în perioada de aşteptare, după administrarea tratamentului, precum şi a laptelui care prezintă modificări de culoare, gust şi miros;
  • răcirea şi depozitarea laptelui după muls;
  • restricţiile privind vânzarea directă sau livrarea laptelui la centrele de colectare sau unităţile de procesare.

Să sperăm că această campanie de informare îşi va atinge scopul,iar de la 1 ianuarie 2014  nu vor apărea probleme majore pe filiera producător-procesator-consumator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.