AcasăADMINISTRATIEBuget de un milion de lei alocat de CJ Timiș pentru proiectele...

Buget de un milion de lei alocat de CJ Timiș pentru proiectele propuse de comunitate

[ad_1]

Aleşii judeţeni au votat, luni, proiectul de buget pentru acest an, Consiliul Judeţean (CJ) Timiş propunând, în premieră, secţiunea de buget participativ pentru anul 2021, în valoare a de 1.000.000 de lei, care să fie alocat proiectelor depuse de comunitate, cu condiţia respectării anumitor reguli, informează AGERPRES.

Bugetul judeţului pentru acest an este de 787.958.000 lei, mai mare decât cel de pe anul trecut (635.000.000 lei). Pentru funcţionarea aparatului CJ Timiş au fost prevăzuţi 337.028.000 lei, pentru dezvoltare, 165.915.000 lei, iar pentru investiţii 285.000.000 lei.

Noutatea este că cetăţenii vor putea depune astfel de proiecte în sectoarele educaţie, servicii sociale, sănătate, cultură, sport, protecţia mediului, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură, a parcurilor, grădinilor publice şi rezervaţiilor naturale, poduri şi drumuri publice, turism, infrastructură de stimulare a economiei şi afacerilor, infrastructură IT şi de telecomunicaţii.

Proiectul de hotărâre propus în şedinţa aleşilor judeţeni arată că este vorba despre “proiecte de dezvoltare depuse de persoane fizice sau juridice care au domiciliul / reşedinţa / sediul social în judeţul Timiş. Cetăţenii vor fi implicaţi într-un proces democratic de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi din bugetul local, asumându-şi un rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunităţii”.

O persoană poate face o singură propunere de proiect pentru un domeniu, iar fiecare proiect depus trebuie să se încadreze în suma de 500.000 lei, cu TVA inclus. Va urma votul pentru proiect, iar cele câştigătoare vor fi finanţate până la epuizarea fondului de 1.000.000 de lei.

La nivelul municipalităţii timişorene, primarul Dominic Fritz a anunţat că va propune şi el un astfel de buget participativ, de anul viitor.

Fostul edil, Nicolae Robu, nu a agreat astfel de bugete participative în mandatele sale, considerând că nu reprezintă o idee bună.

“Noi avem foarte multe lucruri de făcut, într-o abordare care are în spate o strategie. (…). Noi avem şedinţe cu cetăţenii şi ţinem legătura cu consiliile consultative, aflam ce nevoi au, dar atât. Mai departe, noi ne facem treaba. Ne asumăm să comunicăm cu timişorenii, să inventariem nevoile lor, dar mai departe noi stabilim ce se face şi ce nu se face, în mod asumat”, spunea Nicolae Robu.

Pe de altă parte, grupul PSD din cadrul CJ Timiş a anunţat, luni, că se va abţine de la votarea bugetului pe anul 2021, întrucât nu au fost invitaţi la discuţii pe tema bugetului şi nici nu s-a ţinut cont de propunerile sau de amendamentele lor. Ei au propus suplimentarea sumelor alocate Asociaţiei Comunelor Filiala Timiş (cu 500.000 de lei), un buget mai mare pentru două şcoli speciale din Timişoara şi Lugoj, simultan cu tăierea sumelor alocate cursurilor de formare “la mare, la hoteluri de cinci stele”. Fostul lider social-democrat al administraţiei timişene, Călin Dobra, a cerut alocarea a 1.000.000 de lei pentru un spital modular, dar şi bani pentru amenajarea unor lucrări de infrastructură rutieră. Toate acestea au fost respinse la vot.

Preşedintele CJ, Alin Nica, le-a replicat că acceptă discuţii, dar care să fie constructive, nu politicianiste.

Bugetul a fost adoptat cu 28 de voturi pentru şi şapte abţineri, care le-au aparţinut social-democraţilor.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

PATREON

Sau fă o donație direct în contul nostru bancar:
RO16BTRLRONCRT0517131201 – Banca Transilvania>



[ad_2]

Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc