Brăţările dacice din aur sunt expuse la Alba Iulia. Ele vor fi prezentate şi la procesul „Aurul dacic”

0
1432

bratari daciceCele 13 brăţări dacice de aur recuperate până în prezent de statul român pot fi admirate, la Alba Iulia, în cadrul unei expoziţii ce este deschisă la Muzeul Naţional al Unirii din localitate.

Brăţările vor părăsi spaţiul expoziţional de la Muzeul Unirii pentru o zi, atunci vor fi prezentate ca probă în procesul ”Aurul Dacic”, ce se desfăşoară la Curtea de Apel Alba Iulia.

Această expoziţie poate fi vizitată la Muzeul Naţional al Unirii până în 24 iunie. Brăţările vor rămâne la Alba Iulia doar până duminica viitoare. 

Brăţările vor fi prezentate, miercuri, 29 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia, la un nou termen în procesul ”Aurul dacic”, care a început în mai 2010 la instanţa din Alba. Aici se judecă apelurile declarate atât de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, cât şi de inculpaţi împotriva sentinţei pronunţate în acest dosar în decembrie 2009 de Tribunalul Hunedoara.

Un număr de 13 persoane, în mare parte hunedoreni, au fost judecate pentru că ar fi efectuat săpături ilegale în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, de unde ar fi descoperit şi traficat ilegal, printre altele, şi 15 brăţări dacice de aur.

Inculpaţii au fost acuzaţi de săvârşirea mai multor fapte penale, între care se numără cele de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice, cu consecinţe de pierdere a acestora pentru patrimoniul cultural naţional, şi efectuarea de săpături neautorizate în situri arheologice.

Cea mai mare pedeapsă, 12 ani de închisoare, i-a fost aplicată lui Iulian Ceia. Un alt inculpat a fost condamnat la 11 ani de închisoare, alţi şase la câte 10 ani de închisoare, iar trei, printre care şi o femeie, la câte 7 ani de închisoare. Un inculpat a fost achitat de Tribunalul Hunedoara, iar pentru un altul s-a stopat procesul penal ca urmare a decesului acestuia.

Patru dintre inculpaţi au fost obligaţi, în solidar, la plata a peste 965.000 de euro către Ministerul Culturii, iar alţi patru la peste 650.000 de euro către acelaşi minister, cu titlu de despăgubiri civile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.