AcasăSTIRIHUNEDOARABOSCH va deschide în județul Hunedoara o fabrică de electrocasnice

BOSCH va deschide în județul Hunedoara o fabrică de electrocasnice

După negocieri intense, care au început încă din primăvara acestui an, reprezentanții BSH Home Appliance Group, parte a concernului Bosch, au anunțat că vor demara construcția unei fabrici de produse electrocasnice la Simeria, în județul Hunedoara. Atunci când va ajunge la capacitate maximă, în noua fabrică vor munci aproximativ 3000 de oameni, forța de muncă disponibilă în zonă fiind unul dintre motivele alegerii acestei locații.

Compania germană BOSCH a început încă din primăvara acestui an negocieri cu reprezentanții primăriei Simeria, cu cei ai Companiei Naționale de Autostrăzi si Infrastructură Rutieră, dar și cu cei ai Căilor Ferate Române, pentru a concesiona sau cumpăra câteva zeci de hectare de teren în vederea construcției unei noi unități de producție. În noua fabrică se vor asambla, în principal, mașini de spălat, însă ea va putea produce o întreagă gamă de electrocasnice albe. Valoarea investiției nu este cunoscută, dar se estimează că ar putea depăși 110 milioane de euro. Primele electrocasnice ar putea ieși de pe poarta noii fabrici cel mai devreme în a doua parte a anului viitor sau la inceputul anului 2019.

Surse prezente de-a lungul timpului la negocieri au afirmat că reprezentanții BOSCH au decis să parieze pe România pentru o nouă fabrică de electrocasnice, deși în discuție au fost alte trei țări unde ar fi putut fi locată investiția; este vorba despre Bulgaria, Cehia și Polonia. România a câștigat cu argumentele forței de muncă ieftine, dar și pentru că unul dintre managerii care au făcut parte din grupul de lucru ce a efectuat studiile premergătoare, are origini românești. Odată aleasă țara noastră, s-a pus problema locației, reprezentanții BOSCH luând în calcul patru orașe: Sibiu, Brașov, Timișoara și Simeria. În final a fost aleasă micuța localitate hunedoreană Simeria, care are cea mai bună poziționare din mai multe considerente: acces la autostradă, acces la calea ferată – condiție solicitată în mod expres de către BOSCH, dar și pentru că în zonă există mână de lucru pregătită. Un alt motiv pentru care a fost ales județul Hunedoara și orașul Simeria este cel al lipsei concurenței altor mari angajatori care să pună presiune pe forța de muncă oricum deficitară în vestul țării. Reprezentanții companiei au declarat că, din studiile efectuate, este profitabil să fie adusă mână de lucru chiar și de la o distanță de peste 100 de kilometri, Valea Jiului fiind în principal targetată în acest sens.

La fel cum se întâmplă și în alte mari orașe unde există astfel de investitori, compania BOSCH intenționează ca, odată cu demararea producției la noua fabrică, să se implice și în programele educaționale de tipul ”învățământ dual”. Compania va susține financiar instituțiile de învățământ cu care va încheia parteneriate, oferind elevilor de la școlile profesionale accesul în fabrică pentru orele de practică, burse și internship-uri, iar la finalul anilor de studiu ofertându-i pe absolvenți cu locuri de muncă la fabrică.

Reprezentanții BSH Home Appliance Group s-au întâlnit ieri și cu premierul Mihai Tudose pentru a-i expune planurile investiționale de la Simeria. La întrevedere a participat şi Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc