Patru zile despre carte, cu carte şi cu iubitori de carte. Este vorba despre salonul Bookfest Timișoara care si-a deschis porțile la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT).
Timişorenii pot vizita salonul de carte până duminică, între oprele 10.00 şi 20.00, accesul publicului fiind gratuit la toate evenimentele, iar oferta variată şi preţurile atractive. Vizitatorii sunt așteptați cu o ofertă de circa 20.000 de volume la cele mai bune prețuri și din cele mai variate domenii. Vor fi prezente unele dintre cele mai importante edituri din țară și din Timișoara: All, Curtea Veche Publishing, Herald, Humanitas, Litera, Nemira, House of Guides Publishing, Rao, Hasefer, Univers, Univers Enciclopedic Gold, Casa, Editura Universității de Vest, Editura Universității București), dar și distribuitori precum Okian (reprezentanți Pearson-Longman în România) și Cartea de Nisip. Nu în ultimul rând, părinții vor putea să își bucure copiii cu cele mai frumoase daruri la standurile editurilor Corint Junior și Gama.
Așa cum se obișnuiește la Salonul de Carte Bookfest, cei care vor hotărî să poposească printre cărți vor avea ocazia să intre gratuit la cinematograful de artă Bookfest, unde vor putea viziona filme premiate la festivaluri internaționale importante. Filmele vor putea fi vizionate în Sala Europa din cadrul Centrului de Afaceri Timișoara.
Vă prezentăm şi câteva repere ale ediţiei din acest an:
- Gabriel Chifu lansează volumul Punct și de la capăt alături de Nicolae Manolescu și Mircea Mihăieș
- Istoricul Larry Watts se întâlnește cu cititorii pentru a prezenta proaspătul volum Aliați incompatibili
- Expoziție de fotografie cu lucrări semnate de Dan Buruleanu, Lucian Ionică şi Mihai Zegrea urmate de o dezbatere pe tema „Fotografia, între galeria tradiţională şi internet”.
- Cartea dragostei, ultimul volum de versuri al lui Bogdan O. Popescu se lansează la Bookfest Timișoara
- Expoziție cu „Cele mai frumoase cărți din România”, printre care și o ediție bibliofilă aurită
Programul zilei de vineri, 28 martie, este următorul:
De la ora 16:00, Gabriel Chifu, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, își va prezenta ultimul volum – Punct și de la capăt – alături de Nicolae Manolescu și Mircea Mihăieș. Romanul prezintă povestea fiului care-și caută tatăl, dar care e doar un pretext pentru mai marea poveste, despre o epocă istorică dramatică (evenimentele se derulează între anii 1940 și 2012), cu tragediile aduse de Al Doilea Război Mondial, de venirea rușilor și mai ales de ororile din închisorile comuniste.
De la ora 17:00, Bogdan O. Popescu lansează volumul de versuri Cartea dragostei, despre care Mircea Cărtărescu spune: „este cel mai frumos volum de versuri pe care l-am citit în ultimul deceniu.[…] Cartea este un epitalam fermecător, gingaş, pasionat şi inocent, animat de o inventivitate pe centimetru pătrat care-i concurează pe Arcimboldo, pe Disney şi pe Miyazaki”. Alături de autor va vorbi Robert Șerban.
Ultimul eveniment de vineri va începe la ora 18:oo, când istoricul Larry Watts va prezenta proaspătul său volum Aliaţi incompatibili alături de Ovidiu Enculescu, directorul Editurii Rao. Având ca punct de pornire teza de doctorat susţinută de autor la Universitatea Umeå, volumul urmărește să demonstreze cititorului cum au ajuns parteneri de coaliţie, deopotrivă, adversari şi susţinători ai status-quoului interbelic (România, Finlanda, Ungaria și Al Treilea Reich), cum motive cu totul diferite de aderare la Axă au determinat evoluţii diferite alături de Berlin.
Alte evenimente interesante ce vor avea loc în primele două zile la Bookfest Timișoara includ lansarea volumului Tablou (dintr-o expoziție) cu siguranță și înțelesuri (Editura Universității de Vest), de prof. univ. dr. Dan Negrescu, ce va avea loc joi, de la ora 17:00. Vor prezenta prof. univ. dr. Otilia Hedeșan și Laurențiu Nistorescu.
Vineri, de la ora 15:00, Asociația Peisagiștilor din România propune o dezbatere cu tema „Cimitirele din Banat”. Vor participa Raluca Rusu (vicepreședinte Asop – Filiala Teritorială Vest), Nicoleta Mușat (Universitatea de Vest) și arh. Diana Belci (Facultatea de Arhitectură, UPT).
Iar de la ora 17:00, în Sala Europa a Centrului Regional de Afaceri Timișoara va avea loc conferința cu tema „Rethinking the teacher’s role – a digital perspective”.
Nu în ultimul rând, Salonul de Carte Bookfest Timișoara va găzdui expoziția singurului concurs dedicat designului de carte din țară – „Cele mai frumoase cărți din România”. Aflat la a treia ediție, concursul reprezintă o platformă de dezbatere pe tema designului de carte atât pentru profesioniştii din lumea editorială, cât şi pentru designeri. Printre cărțile din expoziție se numără și o ediție bibliofilă a Vieților pustnicilor Palestinei, de Chiril de Schitopolis. Volumul este bilingv (română și greacă) și este realizat în condiții grafice deosebite, având paginile aurite. Expoziţia va putea fi vizitată pe toată perioada evenimentului.
Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, și este co-finanțat deConsiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timiș.
Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Anul trecut, circa 95.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul Internațional de Carte Bookfest (29 mai – 2 iunie 2013), luând parte la peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiecții cinematografice, evenimente interactive). Invitat de onoare a fost literatura germană prin participarea Austriei, Elveției și Germaniei în cadrul proiectului Trei țări, aceeași limbă. La această ediție au fost prezente nume cu răsunet internațional precum Cătălin-Dorian Florescu, Katharina Hacker, Michael Stavarič, Joseph Winkler, Jan Koneffke, Christian Haller, Saša Stanišić, Julya Rabinowich, Jolanda Pinel. În 2014 invitatul de onoare va fi Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte pentru Bookfest 2014 o serie de evenimente menite să promoveze literatura poloneză şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani polonezi.
Programul zilei de sâmbătă, 29 martie
11:00 Dublă lansare: Distrugătorul „Speranţa”sau povestea unui marinar deștept și cu noroc și Plăcerea de a trăi și a găti, de Mihai Tatulici (House of Guides Publishing Grup). Vor vorbi: Mihai Tatulici. și Marcel Tolcea.
12:00 Dezbatere – „Există o politică externă comună a Uniunii Europene?”. Participă: conf. univ. dr. Dan D. Lazea și Corina Turșie.
17:00 Dezbatere și lecturi – „Scriitori și cărțile lor”. Participă: Tudor Crețu, Viorel Marineasa, Bogdan Munteanu, Alexandru Potcoavă, Radu Pavel Gheo, Daniel Vighi. Moderator: Raluca Selejan
18:00 Dezbatere – „Conceptul de națiune la români și unguri” și triplă lansare a prof. univ.dr. Victor Neumann: Conceptul de națiune la români și unguri (Editura Institutul European), Essays of Romanian Intellectual History (Editura Institutul European), Key Concepts of Romanian History (volum colectiv coordonat de Victor Neumann și Armin Heinen, CEU Press, Budapesta). Participă: Victor Neumann, conf. univ. dr. Florin Lobonț, cercetător științific dr. Cristian Roiban (Centrul de Studii Avansate în Istorie), prof. univ.dr. Miodrag Milin.
Programul zilei de duminică , 30 martie
11:00 Lansare de carte: Amazoanele. O poveste, de Adriana Babeți (Editura Polirom). Participă: Adriana Babeți, Smaranda Vultur şi Cornel Ungureanu.
12:00 Lansare şi sesiune de autografe: Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (Editura Humanitas), de Andreea Răsuceanu.Vor vorbi: Adriana Babeţi, Cornel Ungureanu şi Andreea Răsuceanu.
13:30 Lansarea volumului Lumea fără cer, de Virgil Birou (Editura Diacritic). Prezintă: Daniel Vighi și Viorel Marineasa.