AcasăSTIRIHUNEDOARABiblioteca din Deva - “cuib al democrației” într-un proiect european de...

Biblioteca din Deva – “cuib al democrației” într-un proiect european de stimulare a implicării civice

Fundația Progress alături de partenerii ei – Leadership Foundation din Norvegia, Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța, Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj, Biblioteca Județeană “Ovid Densușeanu” Hunedoara și Biblioteca Județeană “I. G. Sbiera” Suceava – anunță organizarea conferinței de lansare a proiectului “Al treilea spațiu al cetățeniei active” ce va avea loc joi, 24 iulie 2014, ora 10.30, la Biblioteca Metropolitană București din Str. Tache Ionescu, nr. 4, sector 1. Sunt invitați să participe la dezbaterea prilejuită de lansarea proiectului reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor publice, reprezentanți mass media și cetățeni. Invitatul de onoare al evenimentului este conf. univ. dr. Dumitru Borțun (SNSPA).

Proiectul “Al treilea spațiu al cetățeniei active” este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Derularea proiectului se va face pe parcursul a 22 de luni, începând cu iulie 2014 până în aprilie 2016.

Problema a cărei soluționare o vizează proiectul “Al treilea spațiu al cetățeniei active” este rata mică de participare civică a cetățenilor români. Mai puțin de 10% dintre concetățenii noștri au participat la activități ce țin de manifestarea civismului și sub 5% dintre ei au semnat vreodată o petiție. Printre principalii factori care determină lipsa de implicare se numără: precaritatea competențelor civice, a oportunităților de învățare a comportamentelor civice și a unor spații, care să faciliteze aglutinarea cetățenilor în scopul de a se implica civic.

Soluția propusă de Fundația Progress este dezvoltarea unui sistem complet de facilitare a participării civice pentru practicarea democrației prin: crearea de spații care să protejeze și să promoveze valorile democratice (“cuiburi ale democrației”), formarea de cetățeni activi și realizarea de audituri de integritate pentru unele dintre serviciile administrațiilor publice locale. Intervenția Fundației Progress are la bază conceptul de “al treilea spațiu” (third place) definit ca un mediu social unde oamenii se retrag din celelalte două medii obișnuite (acasă și la locul de muncă) pentru a interacționa cu alți membri ai comunității, pentru a stabili noi conexiuni și pentru a-și reface resursele de energie și creativitate. Astfel, se vor amenaja “cuiburi ale democrației” în 14 biblioteci publice județene, mai întâi pentru formarea de competențe specifice cetățeniei active prin training și apoi ca locuri de manifestare a comportamentelor civice.

Ca urmare a acestui proiect peste 200 de cetățeni și reprezentanți de ONG-uri, constituiți în Grupuri de Acțiune Civică, vor beneficia de formare și peste 15.000 de cetățeni vor fi informați și conștientizați despre beneficiile implicării civice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc