Prima bază de date cu populaţia istorică din Transilvania începând cu anul 1850 până în 1914, care cuprinde aproape 400.000 de nume şi care permite oricărei persoane să-şi caute strămoşii în acest interval, a fost finalizată de către specialiştii din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca.
Specialiştii Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca au finalizat prima bază de date cu populaţia istorică din Transilvania începând cu anul 1850 până în 1914, iar coordonatorul proiectului, Luminiţa Dumănescu, a declarat la prezentarea rezultatelor, că în registrele parohiale de stare civilă din Transilvania au fost trecute date scrise în limbile latină, maghiară, germană, română cu caractere chirilice şi română cu caractere latine. Datele pot fi accesate la adresa: http://hpdt.ro:4080/
”Centrul de Studiere a Populaţiei al UBB a finalizat proiectul început în urmă cu trei ani de realizare a primei baze de date cu populaţia istorică din Transilvania începând cu anul 1850 până în 1914. Au rezultat trei baze de date diferite, una a surselor, care înregistrează registre parohiale de stare civilă din Transilvania, în care au fost trecute date scrise de mână în limbile latină, maghiară, germană, română cu caractere chirilice şi română cu caractere latine, referitoare la aproape 400.000 de indivizi, o bază standardizată şi una genealogică, care se adresează publicului larg şi care permite oricărei persoane aflarea strămoşilor care au trăit în Transilvania în intervalul 1850-1914. Prin introducerea numelui, prenumelui, locului căutat şi anului pe care îl ştie pe site-ul proiectului, oricine îşi poate găsi strămoşii, dacă localitatea a fost, deja prelucrată, operaţiune care nu implică nici un cost”, a spus Dumănescu.
Cei care vor fi dezamăgiți pentru că nu își găsesc numele în baza de date, trebuie să știe că a fost acoperită doar 6,9% din populaţia născută în Transilvania în intervalul 1850 – 1914, populație estimată în total la 5,4 milioane de persoane. Cercetătorii clujeni spun, însă, că și după terminarea proiectului și a finanțării, baza de date va continua să fie populată cu noi și noi date.
”În cadrul proiectului, au fost realizate peste 300.000 de fotografii cu registrele parohiale de stare civilă, avem un depozit mare de resurse, un catalog onomastic şi toponimic dar şi o listă a ocupaţiilor din acea perioadă. Cea mai mare provocare a proiectului a fost descifrarea numelor scrise de mână în registrele parohiale de stare civilă, în condiţiile în care acelaşi preot a scris diferit de la înregistrare la înregistrare. În plus, au fost preoţi aparţinând mai multor confesiuni din Transilvania”, a mai spus Luminiţa Dumănescu.
Prorectorul UBB, Ioan Bolovan, director al Centrului de Studiere a Populaţiei, a declarat, la rândul său, că proiectul s-a derulat cu sprijinul Arhivelor Naţionale care a permis fotocopierea registrelor.
„Am creat un instrument de lucru pentru generaţii întregi de cercetători”, a spus Bolovan.
Proiectul UBB a început în anul 2014, s-a derulat în parteneriat cu Universitatea din Tromso (Norvegia) şi a fost finanţat printr-un grant norvegian în valoare de 650.000 de euro.
Sursa: Centrul de Studiere a Populației
Credit foto: Facebook