AcasăADMINISTRATIEBanatu-i fruncea! Comuna timişeană Dumbrăviţa - cea mai bogată din România

Banatu-i fruncea! Comuna timişeană Dumbrăviţa – cea mai bogată din România

Cunoscuta zicală „Banatu-i fruncea!” are, în sfârşit , justificare. Potrivit unui studiu elaborat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, comuna Dumbrăviţa, din judeţul Timiş, este cea mai dezvoltată localitate din România. În top 10 al celor mai dezvoltate localităţi româneşti se află şi municipiul Timişoara.

Clasamentul a fost întocmit pe baza Indicelui de Dezvoltare Socială Locală (IDSL), care ia în calcul şapte indicatori diferiţi: nivelul de educaţie, vârsta medie, speranţă de viaţă, numărul de autoturisme la mia de locuitori, suprafaţa medie a locuinţei, consumul de gaze pe locuitor şi categoria de mărime a localităţii.

Comuna Dumbrăviţa, a devenit în timp un „satelit” al municipiului Timişoara, ea fiind amplasată la numai 6 kilometri de capitala Banatului. Întemeiată în 1891 de către 133 de familii de colonişti maghiari, sosiţi de la Szentes, din Ungaria, Dumbrăviţa a fost mereu o localitate cu oameni înstăriţi.

Datorită apropierii de Timişoara, dar şi a politicii duse de către autorităţile locale, în ultimii 20 de ani comuna s-a dezvoltat continuu, construindu-se mii de vile pentru cei peste 7000 de locuitori. În acelaşi timp, companii mai mici dar şi unele de mărime medie sau mare au decis să îşi stabilească aici cartierele generale, atraşi de costurile mici şi de facilităţile de care beneficiau.  În acest fel, la bugetul local se adună lunar câteva sute de mii de euro din impozite şi taxe.În ultimii ani, autorităţile locale din Dumbrăviţa au profitat din plin de fondurile europene, astfel că o bună parte din dezvoltarea comunei se datorează atragerii a nu mai puţin de 3 milioane de euro prin diverse programe de finanţare europene.

În clasamentul constituit de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, comuna Dumbrăviţa este urmată de oraşul Voluntari şi de comuna Corbeanca. În afara podiumului, în top 10 se află în ordine: o Predeal, Cluj-Napoca, Buşteni, Sibiu, Sinaia, Bucureşti şi Timişoara.

Mai multe informatii despre Dumbrăviţa aici:

www.dumbravitatimis.ro

Copyright foto: dumbravitatimis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Adrian Negrila pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
Gaina Constantin pe EXPONATUL LUNII IULIE LA MCDR
ce e prostia Regiunea Timis-Hateg? pe Regiunea Vest? Poate Timiș-Hațeg
anonimul pe Mircea-Molot
un cetatean responsabil pe Controale sanitare în şcoli
un cetatean responsabil pe Mostră de necivilizație la Banpotoc