25 octombrie este ziua Armatei Române, zi în care fiecare român comemorează faptele de arme, vitejia şi eroismul celor care şi-au dat viaţa pentru ţara noastră. Totodată, 25 octombrie este şi ziua de naştere a Regelui Mihai I al României, zi celebrată chiar de armată în 1944 prin eliberarea ultimei palme de pământ românesc la Carei.
Chiar dacă 25 octombrie reprezintă momentul eliberării ultimei brazde de pământ românesc ocupată de trupele germane şi hortyste, în mod simbolic românii sărbătoresc armata în ansamblul istoriei sale milenare, ca pilon al statului şi societăţii.
Aşa după cum se ştie foarte bine, odată cu 23 august 1944 şi cu întoarcerea armelor împotriva fostului aliat, Germania hitleristă, România s-a alăturat Naţiunilor Unite şi a continuat războiul, de această dată înspre vestul Europei. A fost eliberat în primul rând teritoriul României, iar mai apoi armata a contribuit la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei.
Ziua de 25 octombrie semnifică tocmai acest moment al eliberării ultimului teritoriu românesc ocupat şi, în acelaşi timp, ziua de naştere a Regelui Mihai I, pe care Armata Română l-a omagiat în 1944 prin eliberarea Careiului, ultima palmă de pământ românesc ce fusese rupt din corpul României interbelice.
Regele Mihai I împlineşte 92 de ani, fiind singurul şef de stat participant la cel de-al Doilea Război Mondial care este încă în viaţă. Cu această ocazie stiridinvest.ro îi urează LA MULŢI ANI!
Manifestări comemorative
Astăzi 25 octombrie 2013, va fi arborat Drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale si vor fi organizate ceremonii militare si activitati comemorative in toate garnizoanele din tara, in teatrele de operatii si in tarile in care Romania are acreditati atasati ai Apararii. Militarii romani din teatrele de operatii sarbatoresc prin organizarea unor ceremonii militare si a unor activitati culturale si sportive, la care vor fi invitati si parteneri din coalitiile multinationale
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a fost prezent cu o zi mai devreme, joi 24 octombrie, în vestul ţării, la Timişoara şi Arad, la ceremoniile de decorare a Drapelului de Luptă al Batalionului 32 Infanterie „Mircea” Timişoara cu Ordinul național Virtutea Militară în grad de Mare Ofițer cu însemn de război, precum şi a Drapelului de Luptă al Batalionului 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” din Arad cu Ordinul național „Virtutea Militară în grad de cavaler cu Însemn de pace”.